Семерджиев повлече крак, ето какви промени умуват в закона за дрогирани и пияни шофьори

Решението на Върховния касационен съд (ВКС) по делото “Милен Цветков”, че дрогираният шофьор е причинил смъртта на журналиста при евентуален умисъл, може да доведе до по-тежки присъди по още няколко подобни казуса за тежки катастрофи, съобщава “Труд news” от юристи.

Те уточниха, че в българското право умисъл при причиняване на смърт при катастрофа съществува от десетилетия, но са единични случаите на присъди заради трудното доказване в съда.

Както писа в петък късно вечерта полицаи изведоха от дома му в София Кристиан Николов, който бе откаран в Софийския затвор да излежи 9-годишната си присъда.

Това наказание той получи още на първа инстанция от Софийски градски съд, където бе признат за виновен за самонадеяна непредпазливост, както и от втората – Софийския апелативен съд, който определи деянието му като небрежно – при несъзнавана непредпазливост. Без да я увеличават присъдата, съдиите от ВКС обявиха, че Николов е допускал какви общо­опасни последици ще настъпят, но не е взел мерки, за да ги предотврати.

Георги Семерджиев по начало нямаше обвинение за евентуален умисъл, но това не попречи да получи тежка присъда за катастрофата по непредпазливост.

Георги Семерджиев, който дрогиран уби две пешеходки на бул. “Черни връх” и получи 20 г. затвор на първа инстанция, още в начало се отърва от обвинението за евентуален умисъл. Това стана, защото катастрофата на неговия джип бе в завиващо такси, след което са ударени пешеходките, тоест – извършителят не е могъл да предвиди какво ще се случи с двете млади жени.

Делото срещу Димитър Любенов, който пиян и дрогиран уби французин на Южната дъга на Околовръстното, още не внесено в съда.

Точно обратното е в казуса с пияния и дрогиран шофьор на “Порше Панамера” Димитър Любенов, който блъсна отзад автомобил и уби пътник французин на Околовръстното шосе през септември 2022 г. Любенов е обвинен за евентуален умисъл, тъй като не е предприел нищо, а имал видимост от около 400 метра към колата пред себе си. Делото все още не е влязло в съда.

Адвокат Менко Менков: Имаме пробив в съдебната практика

Размерът на наказанието няма особено значение за близките на Милен Цветков, най-важното за тях е пробивът в съдебната практика. Така адвокатът на семейството Менко Менков коментира решението на Върховния касационен съд. Според него признаването от съда, че престъплението е при евентуален умисъл (заради употребата на наркотици и шофиране с висока скорост), може да промени съдебната практика у нас.

“В последните десетилетия прокуратурата се въздържаше да повдига обвинения за умишлени престъпления при пътно-транспортни произшествия, – отбеляза Менков.

– Това е едно добро начало, което дава основание на прокуратурата и на съдебните органи, които прилагат закона, да приемат, че при значително тежко произшествие при много голяма доказана употреба на наркотици и значително превишаване на скоростта при движение в централна градска част на червен светофар и множество пешеходци, водачът се е съгласил и е допуснал настъпването на престъпния резултат”, убеден е защитникът.

ВКС е приел с 2 на 1 гласа, че Николов е действал при евентуален умисъл като е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на обществено­опасните последици заради прекомерно превишената скорост и яркото нарушение на пътни правила.

Сириец обвинен за умишлено убийство

Омар на съд за смъртта на двама полицаи

На сириеца Омар Мохамед Али Аднан, който в края на август миналата година шофираше автобус с 47 нелегални мигранти, блъсна патрулка и уби двама полицаи, също е повдигнато обвинение за причиняване на ПТП при евентуален умисъл. Делото срещу 19-годишния чужденец за смъртта на полицаите се очаква да бъде внесено скоро в Бургаския окръжен съд.

Сподели