Йотова готви страшна секира за Скопие и ЕС, захапа се грозно с Лора Крумова в ефир

Пендиков едва оцеля, благодарение на грижите на българската държава. Той бе докаран със самолет в България, получи и българско гражданство. Още в понеделник подготвям писмо, което ще изпратя до Съвета на Европа, защото съм обещала и на себе си и на нашите граждани и на нашите европейски партньори, че ще изпращам сигнал, когато се налага. Сигналът ще е до комисаря по правата на човека.

С такава закана започна интервюто си в ефира на Нова тв вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Искам да се види колко неща се нарушават от общата харта за правата на човека и на децата. Македонските деца дойдоха, за да рисуват за разбирателство и добросъседство. Не съм изненадана от случилото се. От РСМ се държат унизително с нас, не допуснаха и роден евродепутат на влезе в страната. България няма да направи втората междуправителствена конференция, с която трябваше да започнат преговорите за РСМ“, каза той.

Йотова бе помолена да коментира предложението на ПП-ДБ за промени в Конституцията:

„Не съм прочела всичко задълбочено, но мога да кажа, че напоследък има надпреварване между ПП-ДБ и ГЕРБ. В това днес, което успях да прочета всъщност, няма нищо ново. Тук няма новина с малки изключения. Някак днес, докато ги слушах, си дадох сметка, че някъде вече съм чувала подобни предложения и коментари. Днес станахме свидетели на опит или проектът за исторически компромис 2 – връщане на топката 7 години назад. Това е проектът от преди години на „Правосъдие за всеки“, но леко измемен“, смята тя.

Тя подчерта, че и тогава ДПС е спомагало за големия компромис.

„Това не е проект на ДПС обаче, те си имат свой проект, който е оповестен отдавна. Просто коментирам как ще е постигнат този исторически компромис. Не знам защо ПП днес представиха това, като тяхна идея, а на ГЕРБ им казаха, че са поддържащо колело, при положение, че и те имат пръст в тези идеи. Когато говорим за промени в Конституцията, подходът трябва да е много по-сериозен. За мен е важно да чуя думата на конституционалистите в България. Те могат да осмислят промените в Конституцията не като политика, а като философия“, каза тя.

„Като днес видях какво мисля да направят със служебните кабинети, реших, че това не е лошо предложение, защото така ще избегнем появата на хора като Кирил Петков и Асен Василев. Това ще ги елиминира“, каза тя.

„Време е да спрем с експериментите, пожелах си го, в рамките на шегата“, каза Йотова.

„Играли сме много стъпки на тангото и сме се връщали там, откъдето сме започнали. Нека се отнесем сериозно към българската Конституция. Сигурно на някакъв етап и Радев ще каже думата си по темата“, каза тя.

Тя не пожела да коментира идеите на Радев за конституционна реформа. „Знам какво представлява проектът му все пак. Част от хората, които днес излязоха на пресконференцията с ПП, са работили заедно и за проекта на Радев“, каза тя.

„Не виждам промяна в позицията на Радев преди и след посещението на Зеленски. Позицията, която той изказа на откритата среща с колегата си Зеленски, за разлика от закритата в МС, тази позиция той е излагал и в България, и извън нея“, каза вицепрезидентът.

На въпрос дали има радикализация на позицията на президента в последните дни и по-специално след речта му на Рожен, Йотова поде:

„В предаването „На Фокус“ искам да обърна малко фокуса. Хайде стига вече с това подаване на изречения като игра на пинг-понг“, заяви тя.

„Ама няма такова нещо“, отрече Крумова бързо.

„Не, точно това е – едно изречение се казва, после му се противопоставя друго“, запъна се Йотова.

„Просто това са тезите в обществото и затова искам да питам и вас има ли разделение“, оправда се Крумова на свой ред. 

„Призовавам да намалим конфронтацията. Разделението в обществото не води до нищо добро. Президентската институция си изпълнява ролята на обединител“, категорично бе вицето на Радев.

„Редно е ДПС да си влезе нормално в коалиция с управляващите, а не да е в поддържаща роля. ДПС е нормална центристка партия, представител на либералите в Европа и, ако тя поддържа тази политика, която другата част на коалицията прави, защо да не влезе официално в сглобката“, каза Йотова.

 

 

Сподели