Правителствена наредба: Основните храни в Румъния поевтиняват с 20%

Правителствената наредба, която определя тавани на цените на основните продукти в Румъния, влиза официално в сила от 1 август. Хлябът, олиото, млякото трябва да поевтинеят с 20%, съобщава сайтът „Зиаре“.

В списъка с продуктите, които търговците ще са задължени да продават на по-ниски цени, влизат още сиренето, брашното, яйцата и месото.

В магазините, които вече намалиха търговската надценка, хлябът е по-евтин с близо 2 леи или с около 0.80 ст., показва проверка на БТА. Дори и с тази мярка обаче, клиентите не са убедени, че ще бъде по-лесно да се преодолеят последните увеличения на цените, коментират местните медии.

На 20 юни румънският премиер Марчел Чолаку постигна принципно съгласие с представителите на Асоциацията на големите търговски мрежи в хранителния сектор за механизъм за намаляване на цените на основните хранителни продукти.

Още щом встъпи в длъжност, Чолаку определи като „максимална спешност“ прилагането на схема за понижаване на търговските надценки на определен брой основни хранителни продукти по цялата верига, чак до рафта. Той увери, че намалението няма да окаже натиск върху румънските производители.

Сподели