Важно решение за Сарафов до дни

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов продължава да попълва екипа си. Той предлага за втори негов заместник да бъде избрана съдията от Върховния касационен съд Елена Каракашева.

 Междувременно, от държавното обвинение съобщиха  за първи дисциплинарни производства срещу магистрати, заради забавени дела.

В момента заместник-главен прокурор е само Мария Павлова – един път служебен правосъден министър и четири път заместник – служебен правосъден министър. Решението за Каракашева трябва да вземе Прокурорската колегия в сряда, но изненади едва ли ще има, защото тя отново гласува монолитно. 

Предложението на и.д. главния прокурор е дългогодишният наказателен съдия Елена Каракашева да ръководи Върховната административна прокуратура. В ресора на Павлова са поредицата от проверки, които Сарафов разпореди – за т.нар. дела на трупчета, за стари дела и проверки, разпоредени в последния месец и половина от управлението на Иван Гешев.

Във връзка с една от ревизиите, междинни резултати, от която бяха съобщени преди дни, днес стана ясно, че  започва дисциплинарна процедура срещу военен прокурор и следовател, бавили разследване с военен и цивилни лица – според оценката на проверяващите  – с абсурдни мотиви.

Според правния сайт LEX става дума за дело, свързано с разпространените преди 3 години специални разузнавателни средства, за които от държавното обвинение обявиха, че се чува гласа на президента Румен Радев. По него са работили полк. Антон Радойнов и полк. Добрин Маринов от Софийската военно-окръжна прокуратура. 

„Дисциплинарното производство се образува във връзка с допуснато нарушение, довело до неоправдано забавяне на досъдебно производство, отнасящо се до разследване на престъпление евентуално извършено от генерал, военно длъжностни и/или цивилни лица“, пишат най-общо от прокуратурата.

От там съобщиха, че е назначена комисия,  която има два месеца, за да установи действията на двамата магистрати по делото. Проверката ще обхваща както материалите по досъдебното производство, така и натовареността на Радойнов и Маринов за периодите, в които делото е било в активна фаза на разследване, ползваните от тях болнични дни и отпуски, както и участията в съдебни заседания на наблюдаващия прокурор.

Същата междинна проверка показа забавяне по дела срещу лица от висшите етажи на властта,  на още двама обвинители, един който е наблюдаващият прокурор по т.нар. дело „Барселонагейт“.

Сподели