В ранни зори Петков се закани да…

Внасяме предложение за прекратяване на концесията на пристанище „Росенец“. Това заяви в кулоарите на Народното събрание (НС) съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков.

„Тази сутрин внасяме предложение да вкараме обратно контрола на българската държава в пристанище „Росенец“.

Нашето предложение ще прекрати концесията на пристанището, която беше увеличена от служебния кабинет с 24 години без мотиви“, посочи той.

„Вярваме, че контролът на това пристанище е ключов за българската държава и всички ключови инфраструктури трябва да бъдат в контрола на България. Знаете, че винаги е имало съмнения какъв е контролът върху това пристанище“, каза още той. 

Според Петков това е една голяма и ясна стъпка към влизането ни в Шенген. От Министерството на транспорта уверили, че могат да оперират това пристанище. 

„Тази стъпка е в съответствие с регламента на Европейския съюз (ЕС) във връзка със санкциите за войната. Заявяваме ясно, че Шенген е наша национална цел. Това е подходът, който това правителство ще ползва и ще продължи“, категоричен бе Петков. 

„Имаме данни, че голяма част от нефта, който се внася там не се декларира пред българската държава“, заяви пък Атанас Атанасов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Сподели