Президентът на МЛС не се притеснява от саудитската инвазия на футболния пазар

Нахлуването на Саудитска Арабия на футболния пазар не притеснява президента на Мейджър Лийг Сокър (МЛС) Дон Гарбър. Той заяви при представянето на Лионел Меси като футболист на Интер Маями, че северноамериканското първенство не е застрашено от конкуренцията на богатите саудитски отбори.

„Видях какво се случи в Китай и не съм притеснен от Саудитска Арабия, а тъкмо напротив“, заяви американецът, имайки предвид изключителните разходи, които направи Китай за футбола между 2015 и 2017 година, като след това ситуацията се нормализира.

САЩ е предпочитана дестинации за футболни звезди в края на кариерата си, още от времената на Пеле и Франц Бекенбауер. В последните десетина години футболисти като Тиери Анри, Стивън Джерард, Франк Лампард, Златан Ибрахимович, Андреа Пирло също играха в МЛС. Американците обаче имат сериозна конкуренция в лицето на Саудитска Арабия, като това доказват трансферите на Кристиано Роналдо, както и на последния носител на „Златната топка“ Карим Бензема в богатата на петрол държава.

„Фактът, че можем да разширим силата и влиянието на професионалния футбол в целия свят дава допълнителна възможност на големите пазари“, каза Гарбър. „Не става дума само за Европа. Не се чувствам застрашен, защото това е само един нов елемент в нашия труден занаят. Ние ще се справим, и то много добре“, каза шефът.

Според Гарбър решението на Меси да предпочете МЛС, въпреки че е получил невероятни предложения да премине в Саудитска Арабия, е доказателство за възхода на американското първенство.

„Когато най-добрият футболист в историята избере да играе в МЛС, мисля, че това е доказателство къде се намираме и къде ще отидем в следващите години“, завърши Дон Гарбър.


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages

Сподели