Естетичният дерматолог от Хил клиник д-р Румяна Кожухарова: Подмладяването е процес, а не резултат от единични процедури

Естетичният дерматолог от Хил клиник д-р Румяна Кожухарова, благодарение на своята дългогодишна практика и медицинска начетеност неотдавна стана обучаващ лекар за България при работата с био филъри. Всъщност става дума за познатите хиалуронови филъри, но преформатирани, преработени и усъвършенствани в напредничав био вариант.

От безбройните дипломи по стените на кабинета й разбираме, че д-р Кожухарова четири пъти е получила почетния приз „Лекар, на когото българите вярват“.

От първата до 4 минута. Какво представляват био филърите? Те дават възможност за продължително освобождаване на хиалуроновата киселина в кожата, хидратиране, стимулират производството на колаген. При хора, които обичат да ходят на фитнес, на сауна, на парна баня, резултатът от филърите е по-краткотраен, но ако се поставят редовно под медицински надзор име „ефект на натрупване“.  Същото се отнася до т.нар. „марионетни бръчки“ около устата и „баркода“ над устните.

Филърите са гелове, които помагат да запълним, това което сме изгубили във времето. Към тях по принцип няма алергични реакции. Но поначало преди поставянето им се снема пълна анамнеза на пациента за неговите заболявания и лекарствата, които приема.

 От 4 до 5,30 минута. Кои заболявания са противопоказани за поставяне на филъри? Онкологичните. Автоимунни заболявания, свързани със синтез на колаген. Диабет. При бременност и кърмене.

От 5,30 до 7 минута. Как протича една консултация при д-р Кожухарова? Всеки има различна представа за красивото и аз трябва да разбера той какво си представя като естетично, казва дерматологът. Обяснявам му всеки продукт как би променил лицето му и какво има нужда да се направи от моя гледна точка. Определят се параметрите, с които ще работим.

От 7 до 11 минута.  На каква възраст  трябва да започнем консултациите с дерматолог? Всеки старее по различен начин. Превенцията понякога е по-лесният път. Няма определена възраст, но хидратираната и чиста кожа е важна. И затова карбоновият пилинг, който стимулира леко колагена и прави кожата сияйна, е превенция срещу отпускане на кожата. Хидратацията под формата на мезотерапия подобрява тургура.

Кремовете не са лоша алтернатива, но не проникват в дълбочина. Филърите попълват вдлъбванията и връщат архитектониката на лицето.   Лазерите подобряват външното качество на кожата.

От  11 до 12,50 минута. Има ли „сезонност“ при различните процедури и кои не бива да се правят през лятото? Лазерните процедури се отлагат за есенно-зимния сезон, защото има риск от пигментация.  Карбоновият пилинг може да се използва целогодишно, защото при него няма възстановителен период. При инжекционните процедури също няма притеснения през лятото.

12, 50 до 18, 20 минута. Лифтинг конците панацея за младост ли са и какво точно представляват? Тред лифтингът е система от канюла или игла, към които е прикрепен конец. Тя се въвежда в кожата, после се издърпва и вътре остава конецът, който я стимулира да произвежда колаген. Лифтинг конците имат „насечки“, които се законтрят за меките тъкани и освен синтезата на колаген дават и лифтинг ефект.  Изборът на конците се съобразява с възрастта, качеството на кожата, нуждите на пациента. Самата процедура не е болезнена, но седмица-две пациентът може да изпитва лек дискомфорт.

18,20 до 20 минута. Как се прави план-програма за удължаване на младостта? Началото е с почистване и подхранване на кожата, защото филърите и конците стоят много по-добре в хидратирана и стегната кожа. Периодичната грижа забавя процесите на стареене.  В естетичната дерматология няма чудеса. Биологичният организъм живее на собствена скорост. Натрупването на продукти в кожата води до по-дълготраен ефект.

20  до 23 минута. С какви неинвазивни и апаратни процедури се подобрява качеството на кожата? Фракционираната радиочестота заличава мимическите бръчици, белезите, освежава тена.  Спуканите капиляри също могат да бъдат заличени с апаратура. Идеята е кожата да излъчва здраве, лицето да изглежда хомогенно и естествено.

Любимата процедура на д-р Румяна Кожухарова е биостимулацията с полинуклеотиди. Те активират стимулацията на колаген и привличане на вода в кожата, дават цялостно освежаване. 

Аз мога само да помогна за заличаването на несъвършенствата, които пречат на самочувствието на пациента, но цялостното излъчване зависи от психическата му нагласа,  казва в заключение д-р Румяна Кожухарова.

Интервю на Магдалена Гигова

Оператор Калоян Бакалов

Монтаж Антон Тончев

 

Сподели