Ексминистър огласи безпрецедентен детайл от Бюджет 2023

“В Бюджет 2023г. се гарантират социални плащания, които пораждат напрежение. Бюджетът е напрегнат, но все пак е добре, че до края на годината ще имаме редовен такъв”.

Това заяви в интервю за БГНЕС Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика.

Все пак бившият социален министър подчерта, че цялата ситуация с Бюджета е безпрецедентна. “Не си спомням през юли месец да се е случвало да приемаме бюджет на текущата година”.

Този бюджет, който ще бъде приет, ще влезе в сила от септември, но през октомври трябва да се внесе Бюджет 2024 г., припомни Христова и посъветва „натам да се насочат усилията и вниманието на управляващите”.

Относно рисковете на Бюджет 2023 г. бившият министър уточни, че в социалната сфера се гарантират редица повишени плащания, които пораждат напрежение.

“Видях около 9 социални плащания, които са със завишени стойности, това са значителни суми, защото около 1,4 млрд. са парите само за увеличението на второто шестмесечие, да не говорим, че много се увеличиха парите за пенсиите през 2023 г. в сравнение с 2022 г., когато бяха 16 млрд., а сега са 19 млрд.

Потвърждава се и увеличението на МРЗ – 780 лв., и има свързани с него плащания”, поясни още Христова.

“Плюс това вече социалните плащания се дават на основа на линията на бедност, това се отрази и върху целевите помощи за отопление, и там подоходният критерии ще се смята на основата на линията за бедност. Всички тези завишения са факт, в Бюджет 2023 г. трябва да обезпечат всички тези повишени социални плащания, които несъмнено са много”, коментира още тя.

По думите на Христова има риск за неизпълнение и на ръста на БВП -1,8%. „Това не е съвсем сигурно, също заложената инфлация – 8,7%, тя все още е над 10%”, посочи бившият социален министър.

Христина Христова определи Бюджета като „напрегнат“, но коментира и че „все пак е добре, че държавата ще има редовен бюджет, макар и за няколко месеца“. 

Сподели