Нова победа на Верстапен или Леклер ще успее да повтори успеха си от преди година?

Макс Верстапен има общо четири победи в основните състезания от Формула 1 на пистата „Ред Бул Ринг“, където днес ще се проведе Гран При на Австрия. Освен това световният шампион спечели и двата спринта, които се проведоха на австрийското трасе през тази и миналата година.

Всички тези успехи на нидерландеца в Щирия от 2018 година насам го правят и големия фаворит за победата в днешната надпревара. В нея той ще търси реванш за загубата си от Шарл Леклер преди година. Точно както беше и преди 12 месеца и днес монегаският пилот на Ферари ще стартира от втората позиция на стартовата решетка. В петък разликата между Леклер и Верстапен в квалификацията бе само 0.048 секунди.

На втората редица на стартовата решетка ще се наредят вторият пилот на Ферари Карлос Сайнц и Ландо Норис от Макларън. Британецът вече има два подиума на австрийското трасе, на което през 2020 година той записа първото си влизане в топ 3. Третия ред ще си поделя Люис Хамилтън и Ланс Строл, а на четвъртия ще застанат Фернандо Алонсо и Нико Хюлкенберг. Топ 10 на стартовата решетка по-късно днес ще допълнят Пиер Гасли и Алекс Албон.

Едва от 15-та позиция ще потегли вторият в генералното класиране във Формула 1 Серхио Перес, който бе най-голямата жертва на ограничителните бели линии в петък. Мексиканецът загуби и трите си летящи обиколки във втората фаза на квалификацията и така за четвърто поредно състезание не успя да прогресира до решителните 12 минути на сесията за място.

Той не беше единствената по-голяма жертва на втория сегмент на квалификацията в петък. Освен него извън топ 10 на старта остана и Джордж Ръсел, който ще стартира 11-ти.

Шансовете в хода на днешното състезание да вали са сравнително малко, а ако има дъжд, то той ще дойде в заключителните етапи на надпреварата, която ще бъде с продължителност от 71 обиколки. При нормални условия прогнозите на Пирели са за поне две влизания в бокса за смяна на гуми.

Състезанието за Гран При на Австрия, десети кръг за сезон 2023 във Формула 1 стартира днес в 16:00 часа българско време и ще може да бъде следено на живо на Sportal.bg.

Снимки: Gettyimages

Сподели