Американски младок на Ред Бул с първа победа във Формула 2

След като завърши на подиума в последните три спринтови състезания във Формула 2 в Австралия, Монако и Испания Джак Крауфорд най-накрая стигна и до най-високото стъпало на почетната стълбичка, след като спечели спринта на „Ред Бул Ринг“ в Австрия.

Американският състезател стартира от полпозишъна, след като завърши десети във вчерашната квалификация, и избра да започне надпреварата със сликовете, въпреки че трасето бе доста влажно. Това обаче не попречи на Крауфорд да запази първото място в късия спринт до първия завой на състезание.

До края на първия тур обаче той загуби лидерската позиция, тъй като беше изпреварен от стартиралия с мокрите гуми Артур Леклер. Монегаскът не беше единственият пилот, който стартира с гумите за мокро, като освен него това сториха още Тео Пуршер, лидерът в шампионата Фредерик Вести, Оли Беарман, Ричърд Вершоор, Денис Хаугер, Рой Нисани, Заейн Малони, Аюму Иваса, Брад Бенавидес и Ралф Бошунг.

Много бързо обаче те разбраха, че този избор е грешен, като Вести, Пуршер, Бенавидес, Беарман и Хаугер спряха в бокса още в края на втория тур, за да преминат към меките гуми на Пирели. Това се случи докато на пистата имаше кола за сигурност, която бе изкарана заради завъртането на Джехан Дарувала на завой №7 в първия тур.

При рестарта в началото на четвъртата обиколка Вершоор се завъртя на първия завой, въпреки че беше с мокрите гуми и отпадна от състезанието, което отново бе неутрализирано. В този случай Леклер също спря, за да премине към сликовете, което пък позволи на Крауфорд да поведе.

До финала американецът практически не срещна никакви затруднения и напълно заслужено стигна до победата с аванс от 2.2 секунди пред Виктор Мартинс. Подиумът допълни Клеман Новалак, а четвърти финишира стартиралият 21-ви Исак Хаджар. Младият французинът реализира своя прогрес благодарение на решението си да стартира със сликовете.

Топ 5 в днешния спринт допълни Хуан Мануел Кореа, който в голяма част от дистанцията от 27 обиколки се движеше в позиция да се качи на подиума. Американецът обаче бе изпреварен първо от Мартинс, а след това от Новалак и Хаджар. Точки от днешната надпревара взеха още Роман Станек, Хаугер и Джак Дуън, който също излетя в първия тур, но се върна на пистата.

В челото на генералното класиране не настъпиха размествания, като Вести остава начело с актив от 110 точки, следван от Пуршер с 99 и Иваса с 82. Днешният победител Крауфорд е 14-ти с 34 точки на своята сметка.

Седмият състезателен уикенд във Формула 2 за 2023 година завършва утре с основното състезание, което ще стартира в 10:55 часа българско време. То ще бъде с продължителност от 40 обиколки и ще включва едно задължително влизане в бокса за смяна на гуми. От полпозишъна утре ще стартира Мартин, който ще подели първата редица с Вести.

Снимки: Imago

Сподели