47 заличени обиколки в квалификацията във Формула 1

47 бързи обиколки са загубили вчера пилотите във Формула 1 заради неспазване ограниченията на „Ред Бул Ринг” в хода на квалификацията за Гран При на Австрия. Това официално обяви снощи ФИА.

Пилотите най-лесно са излизали от трасето на завои с номера 6, 9 и 10, а най-голямата жертва на неспазването на ограниченията на пистата се оказа Серхио Перес с Ред Бул, който за четвърти пореден път не успя да стигне до третата част на квалификацията. Джордж Ръсел с Мерцедес също не успя да стигне до третата част на сесията, като загуби най-добрата си обиколка в края на Q2.

От всички 20 пилоти във Формула 1 само двама вчера се разминаха със заличаване на бързите им турове: Шарл Леклер с Ферари и Логан Сарджънт с Уилямс.

Състезателният уикенд в Австрия се превръща в отлична възможност ФИА да демонстрира твърдата си позиция относно спазването на ограниченията на трасето, като това е част от политиката на федерацията за преследване на „по-чисто пилотиране” във всички шампионати под нейната шапка.

Снощи от ФИА потвърдиха, че рейс контролът е използвал помощта на Центъра на дистанционни операции в Женева, който използва система, подобна на ВАР, която се използва във футбола. Така ФИА има възможност да оглежда спорните ситуации при прекрачването на белите линии от повече ъгли и стюардите да разполагат с повече информация при взимането на решения.

Миналата година в квалификацията в Австрия бяха заличени 43 обиколки, като най-много нарушения имаше на завои 1, 9 и 10.

Сподели