Дукати: Редно е да се помогне на страдащите, но по правилния начин

Генералният мениджър на отбора на Дукати в MotoGP Луиджи Дал’Иня коментира изказването на спортния директор на MotoGP Карлос Еспелета, че шефовете на спорта обмислят начин, по който да помогнат на страдащите тимове на Хонда и Ямаха.

От началото на сезон 2023 балансът на силите в кралския клас е твърдо в полза на европейските марки Дукати, Априлия и КТМ, докато Хонда и Ямаха имат доста проблеми. След оттеглянето на Сузуки в края на миналия сезон за Dorna Sports е много да няма повече загуби на производители, особено японски такива.

Именно поради тази причина испанската организация смята да предположи на всички производители Хонда и Ямаха да получат по-голяма свобода в развитието на своите машини. Надеждите на Dorna са, че Дукати, Априлия и КТМ ще проявят разбирането, което преди десетина години проявиха Хонда и Ямаха при въвеждането на правилата за отстъпките при развитието. Тогава двете японски марки доминираха спорта, но се съгласиха да ограничат своята развойна дейност в полза на доброто здраве на MotoGP.

В крайна сметка това сработи и Хонда и Ямаха не само бяха настигнати, но бяха и изпреварени от своите съперници. Според настоящите правила Хонда и Ямаха няма да могат да се класират за отстъпки догодина, тъй като вече имат подиуми през този сезон.

Според Дал’Иня за MotoGP ще бъде правилно да се помогне на страдащите производители, но само ако това се случи по правилния начин.

„Съгласен съм, че шампионатът трябва да бъде възможно най-балансиран и трябва да се намери компромис, за да е сигурно, че всички ще могат да се борят в челото. Но по-добрите винаги трябва да побеждават. Това е спорт, а спортът работи по този начин. Правилно е да се помогне да страдащите отбор, но това трябва да бъде по честен начин.

„Не мисля, че това е проблем на шампионата. Честно, ние имаме страхотен шампионат със страхотни състезания. Аз се гордея, че работя сред такава конкуренция. Беше много трудно да стигнем до тук, имаше дълги години на жертви от страна на всички във фабриката и това трябва да бъде отчетено. Няма как всичко това да бъде зачеркнато с даването на отстъпки, които са твърде благосклонни към другите“, обясни Дал’Иня пред GPOne.com.

Снимки: MotoGP

Сподели