Пирели прогнозира два бокса в неделя

Пирели предоставя на отборите във Формула 1 за Гран При на Австрия този уикенд трите най-меки смеси сликове – от С3 до С5 – това е същият избор, с който тимовете работиха и в Канада. Програмата на “Ред Бул Ринг” обаче е по-различна – само една свободна тренировка в петък, последвана от квалификацията. За събота е предвидена квалификацията за спринта, наречена “шутаут” и самият спринт, а основното състезание остава в неделя.

За шутаута са фиксирани гумите, които пилотите могат да използват – средно твърдите в първите две части и меките за финалната.

“На “Ред Бул Ринг” гумите са постоянно натоварени – обясни моторспорт шефът на Пирели Марио Изола. – Обиколката има само 10 завоя, пилотите я карат за малко повече от 1 минута, правите не са особено дълги и това означава, че гумите нямат време, за да изстинат. Асфалтът на австрийската писта е сравнително стар, абразивен е, но в началото на обиколката нивото на сцепление е високо. Тук най-важни са ефективните спирания и ускорения и пилотите трябва така да работят с гумите, че да не ги прегреят.”

Изола обясни, че в състезанието, който не успее да охлади гумите си, ще може лесно да бъде атакуван от съперниците си, особено в първи и трети сектор на пистата.

“Миналата година повечето пилоти изкараха състезанието с два бокса – припомни Изола. – Тогава се използваха твърдите и средно твърдите гуми, но тази година не изключвам и възможността състезанието да бъде покрито само с един бокс, тъй като сега деградацията на стиковете няма да е много сериозна. Все пак, двата бокса ще са по-популярната стратегия.”

Миналата година състезанието в Австрия беше спечелено от Шарл Леклер, като това е последната победа на Ферари във Формула 1. Леклер беше по-бърз от Макс Верстапен във всеки един момент от надпреварата и го изпреварваше всеки път, когато го настигнеше на пистата.

Снимки: Gettyimages

Сподели