Бублик спечели най-голямата титла в кариерата си

Александър Бублик спечели втора титла в кариерата си и първа на трева, след като пребори Андрей Рубльов с 6:3, 3:6, 6:3 за 96 минути игра на финала на турнира от сериите АТР 500 в Хале.

Руснакът, който се състезава под флага на Казахстан, беше загубил шест от предишните си седем двубои за трофеи на ниво АТР, като единственият му досегашен успех беше в Монпелие миналата година.

Очаквано с агресивния си стил и мощен сервис Бублик наниза цели 41 уинъра във финала (15 аса), като направи 18 непредизвикани грешки. Също така нормално играта на Рубльов беше по-изчистена с девет непредизвикани неточности и 20 печеливши удара, но той в крайна сметка не можа да добави още една купа от категория АТР 500.

Всичките победи на 48-мия в света Бублик в Хале през седмицата можеше да се считат за сравнително изненадващи, защото той елиминира последователно солидни съперници като Борна Чорич (шампион през 2018-а), Ян-Ленард Щруф (финалист в Щутгарт преди две седмици), Яник Синер и Александър Зверев (двукратен финалист в Хале), а сега и един от най-успешните играчи на това ниво Рубльов.

Това е първи успех за него на тревна настилка след загубени два финала в Нюпорт – от Джон Иснър през 2019-а и от Максим Креси през 2022-ра. Бублик ще се изкачи с цели 21 позиции до 27-мата в световната ранглиста през следващата седмица, което е нов личен рекорд за него.

Рубльов вече има две загуби в три финала този сезон, след като отстъпи на Даниил Медведев в Дубай през март, а в Монте Карло спечели първата си “Мастърс” титла.

Сподели