Организации от здравния сектор: ЗОП е неприложим при договорите, сключвани от НЗОК за лечебна дейност

ЗОП е неприложим при договорите, сключвани от Националната здравноосигурителна каса с изпълнители на медицинска помощ, дентална помощ, договорите за заплащане и за договаряне на отстъпки на лекарствени продукти, медицински изделия, високоспециализирани апарати/уреди за индивидуална употреба, помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания.

Това се казва в общо становище на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Националното сдружение на областните болници, Сдружението на общинските болници, Българската болнична асоциация, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) и Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) по повод предложените изменения в Закона за обществените поръчки. 

„НЗОК е осигурителен орган, т.е. тя покрива определени социални рискове по отношение на здравноосигурените лица, а именно заплащането на медицинска помощ, дентална помощ и лекарствено лечение при настъпването на определени заболявания. Право на всяко здравноосигурено лице е тези рискове да му бъдат покрити при условията на равнопоставеност.

Именно затова договорите, сключвани от НЗОК с изпълнители на медицинска и дентална помощ, договорите за заплащане и за договаряне на отстъпки на лекарствени продукти, медицински изделия, високоспециализирани апарати/уреди за индивидуална употреба, помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания се сключват по реда на Закона за здравното осигуряване и са извън приложното поле на ЗОП.

Предложението за отпадане на чл. 14, ал. 8 от ЗОП би задължило НЗОК да провежда процедури по реда на Закона за обществените поръчки за закупуване на медицинска помощ, дентална помощ и лекарствено лечение и съществено ще затрудни възможността българските граждани, както и на здравноосигурените граждани на други страни-членки на ЕС, да упражняват своите здравноосигурителни права в България“, се казва в становището.

Според организациите предложеното изменение ще създаде огромни законови противоречия, ще наруши конституционните права на здравноосигурените граждани на Република България и ще създаде проблеми при упражняването на здравноосигурителни права, съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност. Освен това ще увеличи драстично разходите на Република България за планово лечение на нашите здравноосигурени пациенти в чужбина.

„Провеждането на процедури по реда на Закона за обществените поръчки, при договарянето на медицинската помощ, ще раздели пациентите на бедни и богати и ще отвори пътя на българския пациент към Европа, а държавата ни ще бъде длъжна да покрива разноските за това.

Ще се увеличат възможностите на българските граждани да претендират НЗОК да поема разноски за планово лечение в друга държава, членка на ЕС, ще се увеличат и претенциите за възстановяване на вече проведено лечение на територията на друга държава, членка на ЕС. Считаме, че при наличието на изградена достъпна и качествена здравна система в Република България е недопустимо да се насочва огромен и неопределен финансов ресурс към европейските болници, което не само, че е финансово неизгодно за страната ни, но е и социално неаргументирано при наличието на безспорни възможности за лечение на родна земя. На следващо място, допускането на това безпрецедентно решение ще увеличи потребността на пациента да сключва допълнителна здравна застраховка, за да гарантира правото си на достъпна медицинска помощ, което от своя страна ще доведе до стимулиране единствено на застрахователния бизнес.

От друга страна, ако промяната бъде приета, ще се стимулира лечението на пациенти в сферата на сивата икономика, кумулирането на листи на чакащите за обичайни медицински нужди, ще създаде предпоставки за корупционни практики при провеждането на процедурите по ЗОП, което може да доведе до стартиране на наказателни процедури от страна на Европейската комисия срещу България“, се казва още в становището.

Пълния текст на общата позиция може да видите тук.

Сподели