Пригожин със смразяващи думи за мъртвите вагнеровци

Лидерът на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин каза, че през зимата на тази година и през есенно-зимния период на миналата голяма част от хората от местата за лишаване от свобода са се сражавали като част от неговата група във войната в Украйна. 

„Някой умря, някой остана жив. Тези, които останаха живи, се върнаха у дома. Каквото и да направиха, каквито и зверства да извършиха, умирайки, те изкупиха вината си. И затова няма нужда да танцуваме на костите им. Това е моето мнение“, каза той, цитиран от УНИАН.

Пригожин каза, че отсега нататък пресслужбата на организацията няма да дава отговори на въпросите дали е загинал или не, дали някой от бойците на ЧВК е служил или не.

„И запомнете най-важното: ако те не бяха умрели, вашите деца щяха да умрат. Представете си вашите деца да лежат в ковчег и вземете решение, харесва ли ви фактът, че те се биха и умряха?“, той каза.

По-рано ръководителят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин заяви, че след изтичането на договора 32 000 по-рано осъдени „вагнеровци“ вече са се прибрали по домовете си и са се похвалили с „постиженията си“. И така, Пригожин с гордост отбеляза „възпитателния“ ефект от договора с ЧВК „Вагнер“.

В началото на годината беше съобщено, че ЧВК Вагнер вече е загубила около 40 000 наети преди това затворници във войната в Украйна.

Сподели