Дева-Мария Драгиева с личен рекорд на 400 м на Европейското отборно първенство

Шампионката на България на 200 и 400 метра в зала от тази зима Дева-Мария Драгиева подобри личния си рекорд на 400 м на открито на Европейското отборно първенство от Втора лига, което се провежда в Краков (Полша). Възпитаничката на Христо Стоянов спечели серия “Б” с лично постижение от 53.36 секунди. Драгиева се движеше на трета позиция, но направи най-силните финални метри в своята серия и си гарантира първото място в нея. Този резултат отреди на българката осмо място в общото класиране и така тя донесе 9 точки за отбора.

Най-бърза на 400 м беше румънката Андреа Миклош с лично постижение от 50.67 секунди, следвана от литовката Жусте Мораускайте с 51.61 сек и Янка Молнар, която постави нов национален рекорд на Унгария за девойки под 23 години от 51.74 сек.

В тласкането на гюле при жените Михаела Петкова зае деветата позиция с най-добър опит от 13.89 метра, който регистрира при първото си излизане в сектора. Рекордьорката на България на копие за девойки под 23 години остана само на 5 сантиметра от осмото място, което щеше да й позволи да направи още три опита и да гони по-предно класиране. В Полша тя ще участва и в коронната си дисциплина хвърляне на копие. Победата в тласкането на гюле извоюва световната шампионка в зала от Бирмингам 2018 и двукратна европейска под покрив Анита Мартон (Унгария) със 17.74 м.

В хвърлянето на чук при жените Екатерина Димова се нареди на петнадесето място с 42.12 м, което е неин най-добър резултат през сезона.

След първите три дисциплини България е на осма позиция с 19 точки. За Първа лига се класират първите три отбора, а в Трета лига изпадат последните три от 16-те отбора в тази дивизия.

Сподели