Черна гора е четвърфиналист на ЕвроБаскет 2023

Националният отбор на Черна гора се класира за четвъртфиналите на европейското първенство по баскетбол за жени, което се провежда в Израел и Словения.

В плейофния кръг в Тел Авив черногорките надиграха Италия с 63:49 (22:8, 13:14, 13:9, 15:18) и за трети от обявяването на страната за независима ще играят във финалната осмица на шампионата на Стария континент.

Баскетболистките на старши треньорката Йелена Скерович показаха отлична игра в защита, като в първите 30 минути на мача допуснаха само 31 точки, което се оказа ключово за успеха им в срещата.

Още на почивката Черна гора имаше преднина от 13 точки, която не бе застрашена по никакъв начин от италианките.

Милица Йованович завърши като най-резултатна за балканския отбор със 17 точки. Още 15 точки прибави 19-годишната Мария Лекович, а с „дабъл-дабъл“ от 13 точки и 15 борби се отчете натурализираната американка Наташа Мак.

За Италия с 10 точки завърши Олбис Андре.

В четвъртфиналите Черна гора ще играе с отбора на Франция, който е в серия от пет поредни финала на европейски първенства.

По-късно днес в Любляна предстоят последните два плейофни мача. В тях Германия играе със Словакия, а защитаващият трофея си тим на Сърбия се изправя срещу Великобритания.

Сподели