Ейдриън Нюи: Обратното броене към пенсионирането ми започна

Вчера отборът на Ред Бул опстигна своята победа №100 във Формула 1, благодарение на триумфа на Макс Верстапен в Гран При на Канада. Всички тези победи на „биковете“ са дошли с коли, проектирани от Ейдриън Нюи, който работи в Милтън Кийнс от 2007 година насам.

Именно легендарният дизайнер получи честта да се качи на подиума в Монреал вчера, за да получи купата, която се дава на отбора победител. Снощният триумф на Верстапен също така беше побед №220 за колите на Нюи, като в тази бройка влизат и победите на Уилямс от 1997 година, когато Нюи вече бе в Макларън, но бе активна част от разработката на FW19 преди да се скара с Патрик Хед и Франк Уилямс и да напусне тима от Гроув.

След вчерашното състезание Нюи говори пред Sky Sports F1 и заяви, че за него всички тези успехи през годините са бонус към сбъдването на детската му мечта. А тя е била да бъде инженер в света на моторните спортове.

„Беше невероятно приключение. Моята мечта като дете беше да бъде инженер в света на моторните спортове и когато получих първата си работа в този свят и след това първата заплата, това беше голям момент. Всичко друго е бонус.

„Определено има специални победи. Най-много се отличават тази от Мексико 1991 (неговата първа) и тези, в които се решаваше титлата в края на годината. Състезания като Абу Даби 2010 (Фетел срещу Алонсо) и Абу Даби 2021 (Верстапен срещу Хамилтън)“, заяви Нюи.

След това той беше попитан за своето бъдеще и заяви, че няма планове скоро да се пенсионира, но допълни, че обратното броене към този момент вече е започнало. Британецът допълни, че той ще остане в спорта толкова дълго, колкото тимът на Ред Бул го иска.

„Аз съм късметлия, че се занимавам с това, което искам. Наслаждавам се на работата си, обичам я. Разбира се кариерата ми не може да продължава вечно, така че докато отборът ме иска аз ще продължавам. Но трябва да бъдем реалисти, има обратно броене. Не знам колко дълго точно ще е то“, каза Нюи.

Снимки: Gettyimages

Сподели