20 години по-късно: Виктор Недялков по стъпките на Матей Казийски

Две десетилетия след като Нефтохимик разви бъдещата суперзвезда на волейбола Матей Казийски, отново талантливо момче от Славия дойде в Бургас.

В събота действащите шампиони на България официално обявиха привличането за сезон 2023/24 под наем на 200-сантиметровия Виктор Недялков.

Налице са още поне четири съвпадения между Виктор и Матьо. Освен че постът им е един и същ, Казийски носеше екипа на Нефтохимик като трети в света за младежи от Иран през 2003-а.

Точно в тази година е роден Недялков, който също има медал от голямо първенство при малките. Той е със статута на европейски вицешампион до 17 г.

Със своя набор 200-сантиметровата „четворка“ има и балканска титла.

От друга страна бащите и на двамата са бивши волейболисти.

Добромир Недялков е играл в софийския Локомотив. Илиян Казийски, разбира се, е от Славия, друг столичен тим, като 20 години преди сина си – във Франция, също печели бронзов медал от световно за мъже.

Матьо го направи през 2006-а с първия тим на страната ни в Япония под ръководството на Мартин Стоев, който пък извика Недялков в юношеския национален отбор.

„Хубаво е да те сравняват с Казийски и да вървя по неговите стъпки – признава Виктор за официалния сайт на ВК Нефтохимик 2010. – Той е идол на всеки млад волейболист. Съответно всеки от нас се стреми да го следва. Надявам се идването ми в Нефтохимик да не е единствената прилика с неговата златна кариера“.

Интересното е, че Недялков започва като център, след това в националните юношески формации е диагонал заедно с Георги Татаров, а после се преквалифицира и в посрещач.

„Бургас е уникален град. Успях да се убедя в това по време на едно републиканско първенство, на което със Славия станахме втори. Досега не съм излизал да живея извън София, но съм сигурен, че спокойствието, съчетано с морето, ще ми повлияе доста добре“, твърди студентът в НСА „Васил Левски“.

Той не е могъл да повярва, че от Нефтохимик 2010 са го поканили да се присъедини към тях.

„Докато гледах финалите с Хебър, най-силно впечатление у мен остави невероятният колектив. Излъчваше се настроение през цялото време. Личеше си, че има дух, който е несравним. Затова и благодаря на президента на клуба Огнян Томов, че ми дава възможност да стана част от този колектив“, отбелязва талантът.

Недялков е сигурен, че в Бургас може да израсне светкавично.

„Моята цел е не толкова на всяка цена да играя много, а да попивам и да се уча. Една от основните причини да приема веднага да стана част от Нефтохимик е треньорът Атанас Петров. Досега съм имал преобладаващо „викащи треньори“. В Бургас той доказа, че резултат може да се постигне и със спокойствие“, посочва момчето, което изпъква и с интелект.

„Иван Станев пък е най-добрият разпределител, с който ще съм играл в кариерата си – той също може да ме научи на доста неща“, заключава Виктор, който се надява в Бургас да открие и нови… хобита.

Снимки: Startphoto

Сподели