Новаците, които ще наблюдаваме в топ 5 първенствата през новия сезон

Сезонът за клубните отбори окончателно приключи и вече са ясни всички отбори, които спечелиха промоция в топ 5 първенствата на Европа (Англия, Испания, Германия, Италия и Франция). Някои от тях са добре познати имена, докато други са абсолютни дебютанти, като редица от баражите за влизане предложиха драма до последния момент. Същевременно  славни някога тимове се простиха с елитния футбол и ще трябва да прекарат следващия сезон във вторите дивизии на съответните държави.

Премиър лийг

Воденият от Венсан Компани тим на Бърнли спечели убедително Чемпиъншип, като финишира с цели 101 точки и заслужи абсолютно заслужена промоция. Новак в Премиър лийг ще бъде и Шефилд Юнайтед, който завърши втори. Третият нов член в елита на Англия ще бъде Лутън, който победи драматично Ковънтри след дузпи във финалния плейоф за влизане. Така “шапкарите” ще играят в Премиър лийг за пръв път в историята си.

С елитен футбол се простиха тимовете на триумфиралия през сезон 2015/2016 с титлата Лестър, Лийдс и Саутхамптън.

Ла Лига

Гранада и Лас Палмас завършиха на първите две места в Ла Лига 2 и се завърнаха в елита. Алавес пък се превърна в последния участник в Ла Лига, след като победи по много драматичен начин тима на Леванте с 1:0 като гост, като това се случи след продължения и дузпа в 120-ата минута.

С елитния футбол се простиха отборите на Валядолид, Еспаньол и Елче.

Бундеслига

Промоция в Бундеслигата за пръв път в историята си спечели тимът на Хайденхайм, който ще дебютира в германския елитен футбол. Тя бе спечелена по изключително драматичен начин, след като отборът направи пълен обрат от 0:2 до 3:2 при гостуването на Ян Регенсбург, с късни голове в даденото огромно продължение на мача.

По този начин зад борда остана Хамбургер, който до последно се виждаше с промоция и дори феновете на тима нахлуха на терена да се радват след победата на любимците си над Зандхаузен, която обаче  в крайна сметка се оказа недостатъчна. Така тимът от Хамбург трябваше да играе бараж за влизане с Щутгарт, където “швабите” бяха твърде силни и след две убедителни победи спазиха традицията елитният отбор в Бундеслигата винаги да печели финалния плейоф за оставане в Бундеслигата.

Дармщат завърши на второ място в класирането и също ще играе в елита през новия сезон. От Бундеслигата пък изпаднаха тимовете на Шалке 04 и Херта.

Серия “А”

Битката за промоция в Италия също бе изключително драматична до последно. Класиране в Серия “А” си осигуриха отборите на Фрозиноне и Дженоа.  За феновете на “грифоните” радостта бе двойна, защото градският съперник Сампдория изпадна от елита, заедно с Кремонезе.

Останалите две места в Серия “А” се решиха чрез плейофи. Тимовете на Специя и Верона завършиха с равни точки сезона и се срещнаха в пряк сблъсък за оставане, като тази промяна бе въведена преди началото на първенството. Веронци бяха по-добри и след победа с 3:1 запазиха мястото си в елита. 

В другия бараж пък Каляри победи като гост Бари с 1:0 с гол в четвъртата минута на даденото от съдията 6-минутно продължение на редовното време. Така след равенство в първата среща тимът от остров Сардиния си осигури завръщане в Серия “А”.

Лига 1

Промоция за Лига 1 спечелиха тимовете на Льо Авър и Метц, като тимът на Бордо не успя да се завърне в елита. Любопитното е, че от новия сезон 2023/2024 броят тимове във френския елитен футбол се намалява и става от 20 на 18. Така през този сезон имаше цели 4 изпадащи, като това бяха отборите на Оксер, Аячо, Троа и Анже.


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages

Сподели