Очаквайте на живо: Гран При на Канада във Формула 1

След двете поредни състезания в Европа керванът на Формула 1 се завръща в Северна Америка за една от най-очакваните спирки в календара – Гран При на Канада. От първата позиция на пистата „Жил Вилньов“ в Монреал днес ще стартира световният шампион Макс Верстапен, който ще преследва своя трети пореден успех.

Задачата на нидерландеца обаче няма да бъде никак лека, тъй като до него на първата редица ще се нареди Фернандо Алонсо, който е амбициран най-накрая да сложи край на своята суша във Формула 1. Последната победа на испанеца датира от 12 май 2013 година, а тя бе постигната в домашната му Гран При на Испания.

Първоначално втори трябваше да стартира Нико Хюлкенберг, но пилотът на Хаас бе наказан с три места, тъй като не бе спазил правилата за максимална скорост по време на червения флаг в третата фаза на вчерашната квалификация. Печеливши от наказанието на германеца освен Алонсо са и двамата пилоти на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, които ще стартират от втората редица.

Надеждите на двамата британци са, че и днес W14 ще покаже силното състезателно темпо, което видяхме в Барселона преди две седмици, което пък да им позволи да се намесят в борбата за победата. Заедно с Хюлкенберг от третия ред ще потегли Естебан Окон с Алпин, а на четвъртия ще бъдат пилотите на Макларън Ландо Норис и Оскар Пиастри.

Именно инцидентът на Пиастри вчера, неговият първи по-сериозен такъв във Формула 1, изкара червения флаг, който донесе наказанието на Хюлкенберг. Девети и десети ще стартират Алекс Албон и Шарл Леклер, който отпадна във втората част на сесията за място, но потегля в топ 10 заради наказанието на своя съотборник Карлос Сайнц.

Испанецът бе преместен с три места назад на старта заради блокирането на Пиер Гасли още в първата фаза на квалификацията. Така Сайнц, който се класира осми вчера, ще стартира 11-ти днес и ще раздели шестата редица със Серхио Перес, който на свой ред имаше поредна разочароваща събота след тези в Монако и Испания.

От гледна точка стратегиите очакванията на Пирели са днес да видим състезание с две спирания в бокса от пилотите в челото. За това ще спомогне и сравнително късата алея пред боксовете в Монреал, която не струва много време на пилоти, които влизат за смяна на гуми.  Всички прогнози на Пирели предвиждат пилотите да използват само гумите хард и медиум, а софт ще влязат в употреба само при късно излизане на колата на сигурността, каквото имаше преди 12 месеца.

Времето се очаква да бъде сухо с температури около 20 градуса по Целзий, без опасност да превали.

Състезанието за Гран При на Канада започва в 21:00 часа българско време и ще може да бъде следено на живо със Sportal.bg.

Снимки: Gettyimages

Сподели