Гран При на Нидерландия може да изпадне от календара

Шефът на пистата „Зандвоорт” Робърт ван Овърдайк призна, че в близко бъдеще Гран При на Нидерландия, която е любимото състезание на „Оранжевата армия”, може да изпадне от календара на Формула 1.

Но Нидерландия няма да бъде загубена за Формула 1, най-вероятно ще се редува в календара със „Спа” в Белгия.

„Ние знаем, че ФОМ иска да намали състезанията в Европа и може да се пристъпи към система на ротация на състезанията от 2025 година нататък – обясни Ван Овърдайк пред нидерландски медии. – Но не знаем как точно ще се промени календарът. Амбицията ни е да останем в календара и след 2025 година, но това е нещо, което не зависи само от нас.”

Ван Овърдайк вече алармира, че местните власти връщат облагането на състезанието в размер на 900 000 евро, което досега беше спряно, за да се подпомогне интересът към състезанието.

„Ние не сме съгласни с този данък, тъй като състезанието от Формула 1 носи много пари на общината и тя може да живее от тях години наред – допълни шефът на „Зандвоорт”. – Но ако това стане окончателно, ще преглътнем този разход.”

Идеята на ФОМ е да се оформи нещо като Гран При на Бенелюкс, като двете писти – „Зандвоорт” и „Спа” се редуват да домакинстват на състезанието. Договорите на много писти в Европа с Формула 1 изтичат в края на 2025, което означава, че съвсем скоро ФОМ, Формула 1 и местните промоутъри ще влязат в оживена дискусия.

Снимки: Gettyimages

Сподели