Новото полско попълнение на Монтана: Искам да донеса вкъщи медал от българското първенство

Монтана привлече 212-сантиметровият полски диагонал Кристиан Валчак. 21-годишният волейболист е юноша на шампиона на Полша Ястржембски Венгел (Ястржембие-Здруй). Последният сезон играе в Хатай (Турция), но след земетресението през февруари се завръща в родината си, където е част от втородивизионния Сиедице. Валчак даде първото си интервю като волейболист на Монтана именно пред BGvolleyball.com. В него той разказва за избора си да играе за тима на Монтана, амбициите с новия отбор, опита си до момента. Кристиан сподели и интересни факти за себе си – какво още, прочетете в следващите редове:

– Разкажи ни как се случи трансферът ти в Монтана?

– Разбрах, че клубът търси диагонал с моите характеристики.

– Защо избра да играеш за този отбор?

– Проверих кои играчи са се изявявали в този клуб предишни години. Обърнах специално внимание на факта, че сред тях е един малко по-висок от мен диагонал – Максим Сапожков. Също така концепцията на клуба ме убеди, както и очакванията за предстоящия сезон.

– Какво те накара да избереш офертата на Монтана пред останалите?

– От приятелите ми съм чувал само добри отзиви за нивото на Суперлигата в България. Освен това ми беше любопитен фактът, че треньорът е бивш волейболист и е бил помощник в националния отбор. Комбинацията от опит и младост е много добра. Искам да покажа качествата си, и след като обмислих всичко, реших, че искам да го направя в българското първенство. 

– Преди това си играл предимно в родината си, какво би искал да споделиш за опита си?

– Много добре знам, че имам данни да играя волейбол на високо ниво. По време на тренировките с момчетата от ЗАКСА и Ястржембски се убедих в това. Трябва да работя усилено и да бъда търпелив – усилията ми ще се отплатят. Камил Семенюк е добър пример за това.

– Първият ти трансфер беше в Турция, какви са ти впечатленията от там?

– Бях в Турция за кратко, защото бяхме засегнати от земетресението и отборът ни не завърши сезона. Успях да изиграя един мач и имам хубави спомени от там.

– Амбициите ти с Монтана?

– Бих искал като отбор да подходим към всеки мач като към най-важния мач и крайният резултат със сигурност ще бъде хубав. Индивидуално бих искал с всеки мач и тренировка да ставам все по-добър. Най-много бих искал да донеса вкъщи медал. 

– Разкажи ни повече за себе си.

– На 22 години съм, висок съм 212 см, родом съм от Калиш – където преди много години майка ми е спечелила полското първенство по волейбол. Tръгнах по нейните стъпки, сега е време за моите постижения. Моят треньор при кадетите и юношите беше бащата на Михал Кубяк, на когото благодаря, че промени позицията ми от център на диагонал, той преподава волейбол от старата школа. Напуснах дома си на 14-годишна възраст и това ми даде отговора на въпроса какво искам да правя в живота.

– Какво би казал на българските фенове?

– Здравейте на всички фенове на българския волейбол. Радвам се, че ще прекарам следващия сезон в Монтана и ще имам възможност да стана все по-добър волейболист. Ще се видим в залата.

Сподели