Нова нощна атака с ракети и дронове в цяла Украйна, поразена е жил. сграда в Кривой Рог

Тази нощ в редица региони на Украйна бе обявена въздушна тревога. Жителите на Сумска, Полтавска, Харковска, Кировоградска, Николаевска, Днепропетровска, Донецка, Запорожка, Херсонска и Одеска области бяха предупредени за опасността, съобщава „УНИАН“.

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрей Йермак призова украинците през нощта да не пренебрегват сигнала за въздушна атака. Подобен призив отправиха и в Днепропетровската областна военна администрация.

Обновено в 02:50: Тревога е обявена в Черниговска, Киевска, Черкаска, Винишка и Житомирска области, както и в столицата.

Обновено в 03:33: За звуци от експлозии се съобщава в редица райони, все още няма официална информация.

Междувременно Черкаската областна военна администрация предупреждава за повишена опасност в региона. Ръководителят за Кривой Рог Александър Вилкул съобщи за експлозиите в града и призова да не се снима нищо.

Обновено в 03:47: Тревогата вече звучи в областите Хмелницки, Тернопол, Ивано-Франковск и Черновци.

Обновено в 03:50: Областната военна администрация на Киев предупреди за ракетна опасност.

„Силите за противовъздушна отбрана вече работят! Останете в укритията до края на тревогата за въздушно нападение. Спазвайте информационна тишина – не записвайте и не качвайте работата на нашите защитници в мрежата“, се казва в съобщението.

Градската военна администрация на Киев съобщи, че противовъздушната отбрана работи в покрайнините на Киев.

Обновено в 03:53: Сега цялата карта е „почервеняла“ заради въздушната тревога.

Обновено в 04:35: Руснаците атакуваха Харков с дронове тип „Шахед“, казва кметът Игор Терехов. В резултат на атаката комуналното предприятие в Киевския район и склад в Салтовски район претърпяха щети, там е започнал пожар. Информацията за пострадалите се уточнява.

Обновено в 04:45: Отбой на въздушната тревога в цяла Украйна.

Обновено в 04:50: Всички цели около Киев са унищожени, съобщава градската военна администрация. Руснаците са използвали крилати ракети Х-101/555, изстреляни от Ту-95МС от района на Каспийско море.

„Всички цели на противника във въздушното пространство около Киев са открити и успешно унищожени от силите и средствата на ПВО“, се казва в съобщението.

Няма данни за жертви или щети.

Обновено в 05:08: В Кривой Рог са поразени няколко граждански обекта, включително пететажна сграда, съобщава Александър Вилкул.

Всички служби на Спешна помощ са на място и гасенето на пожарите е към своя край. На място има линейка, някои от пострадалите са в критично състояние. Под развалините може да има хора.

 

 

 

 

Сподели