Новият изцяло електрическият SUV Volvo EX30 с най-ниския въглероден отпечатък от всички автомобили Volvo досега

Новото Volvo EX30 всичко най-добро от Volvo Cars до момента: компактен, напълно електрически SUV oт новото време, проектиран да бъде безопасен и да има по-малък CO2 отпечатък от който и да било автомобил Volvo досега.

Справихме се с емисиите през целия производствен и жизнен цикъл на Volvo EX30, като успяхме да намалим общия му въглероден отпечатък за 200 000 км шофиране до под 30 тона*. Това е 25% по-малко в сравнение с нашите напълно електрически модели C40 и XC40 – добра стъпка към целта ни намалим общите CO2 емисии на автомобил с 40% между 2018 г. и 2025 г.

Като напълно електрически автомобил, Volvo EX30 има нулеви емисии от ауспуха, което не само допринася за по-нисък CO2 отпечатък. Въздействието върху качеството на въздуха може да бъде значително: например ново изследване на Университета на Южна Калифорния* установи, че дори малко увеличение на електрическите автомобили в даден район има пряк положителен ефект върху броя на посещенията в спешното отделение поради астма.

Но за да се намали общият въглероден отпечатък на автомобила, електрификацията не е достатъчна. Една кола не само се управлява, тя също така се проектира, разработва, изгражда и транспортира – и всички тези стъпки предлагат възможности за допълнително намаляване на вредните емисии.

„Нашият нов EX30 е голяма стъпка в правилната посока за нашите амбиции за устойчивост“, каза Anders Kärrberg, нашият глобален ръководител на устойчивостта. „До 2025 г. ние се стремим да намалим общите ни CO2 емисии на автомобил с 40% спрямо нивата от 2018 г. , като 50% намаление на общите емисии от ауспуха и 25% по-малко емисии от производството, снабдяване със суровини и доставките – всички стъпки по пътя към нашата амбиция да бъдем климатично неутрална компания до 2040 г.“

Рециклирани материали навсякъде

И така, как намалихме CO2 отпечатъка на Volvo EX30 до 75% от сегашните ни електрически модели? На първо място, проектирането на по-малка кола означава, че имате нужда от по-малко материал за производството ѝ. Като се има предвид, че алуминият и стоманата са два от най-големите виновници за CO2 емисии, това е мястото, където ние и вие като клиент можем да направим голяма промяна.

Около една четвърт от целия алуминий, използван в производството на автомобила е рециклиран, както и приблизително 17% от цялата стомана, използвана при производството на Volvo EX30, което допълнително намалява въздействието върху околната среда.

Този подход продължава и вътре, защото най-устойчивият компонент е този, който не съществува. Нашите дизайнери успяха да комбинират множество функции във Volvo EX30 в рамките на един компонент. Това намалява броя на необходимите части вътре, без да прави компромис с функционалността.

Материалите, използвани за производството на Volvo EX30, са още един принос към по-устойчиво бъдеще. Около 17% от цялата пластмаса в автомобила, от вътрешните компоненти до външните брони, е рециклирана – най-високият процент във всеки автомобил Volvo до момента.

Още една стъпка към климатична неутралност

Друга ключова област за намаляване на емисиите е веригата за производство и доставки. Volvo EX30 ще се произвежда в завод, захранван с енергия от възобновяеми източници, включително 100% климатично неутрална енергия.

Що се отнася до веригата за доставки, ние работим с нашите доставчици от самото начало по този автомобил и 95% от тях са се ангажирали със 100% климатично неутрална енергия в производството си до 2025 г. – и голяма част от тях вече са го изпълнили.

Разполагаме с технология, за да помогнем за проследяване на критични суровини, които сега включват литий, манган, кобалт, слюда, графит и никел.

По-интелигентни и по-устойчиви материали

Вътре използваме широк набор от рециклирани и възобновяеми материали за седалки, табло и врати, включително материали като деним, лен и смес от вълна, която също съдържа около 70% рециклиран полиестер. Денимът е добър пример за това как да се използват материалите по по-интелигентни и по-устойчиви начини.

За да създадем дънкова интериорна декорация, ние използваме влакна, които иначе биха били отпадъчни продукти от процеса на рециклиране на денима. Когато дънките се рециклират, нарязаните влакна се усукват в прежда, а дългите влакна се свързват едно с друго. Късите влакна, обаче, обикновено изпадат като отпадъци – и ние спасихме тези къси влакна, като ги използвахме в салона на нашите автомобили.
 

* Изчислението на въглеродния отпечатък под 30 тона за 200 000 км шофиране се основава на използването на електроенергия за зареждане от електроенергийния микс на ЕС27.

* Изявлението за най-нисък въглероден отпечатък от всеки автомобил Volvo до момента се отнася до глобално достъпни продукти над 200 000 км шофиране.

* За повече информация относно калифорнийското проучване относно връзката между електрическите автомобили и качеството на въздуха, моля, вижте: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969723003765

* Пробег и енергийна ефективност според реалистичния WLTP цикъл на шофиране при контролирани условия за нов автомобил. Реалният пробег може да варира. Цифрите са предварителни.

* Спецификациите на автомобила и точната оферта може да варират в различните държави. Моля, посетете volvocars.com за допълнителна информация.

* Въглероден отпечатък и стойности на CO2 “от люлката до портата” въз основа на оценка. Проверен документ за анализ на жизнения цикъл ще бъде публикуван при стартирането.

Сподели