Играят ли си Македония и Заев с българската история и трябва ли да реагираме?

22

Скорошните изявления на македонския премиер Заев по повод Илинденско-Преображенското въстание, в които той го окачествява като македонско пред македонска телевизия, разбуниха духовете и се превърнаха в историческа тема, препречила колелата на иначе гладко вървящата дипломация между страните.

Темата коментираха журналистът Валери Тодоров и депутатът от ВМРО Любомир Милошев.

Проф. Боян Чуков съсипа Зоран Заев заради скандалното изказване, че Илинденското въстание е македонско 

„Разделен съм в чувствата си относно това дали трябва да реагираме или не, защото ако трябва да реагираме на всичко, идващо от Македония, ще преекспонираме темата“, каза Валери Тодоров в студиото на Bulgaria ON AIR и допълни, че въпросът за това как ще разпознае историята си Македония в навечерието на приемането й в ЕС остава.

Нинова захапа Борисов: Изчаках го няколко дни да реагира, но той мълчи! (СНИМКА) 

„Досега ние показваме толерантност, но България и Македония имат една идентичност и тя е българска“, каза още журналистът и акцентира, че трябва с голямо внимание да следим процеса на присъединяване на Македония към Евросъюза.

loading...

Борисов скръцна със зъби на Заев заради Илинденското въстание: Ще си помислим дали да ви подкрепим за ЕС 

Според депутата от ВМРО Любомир Милошев за България е важно да се следи оттук нататък пътя на Македония към ЕС и НАТО: „Най-отговорната позиция на Българската държава е максимално да подкрепя Македония да се присъедини към ЕС и НАТО“, заяви той.

Любомир Милошев обясни, че има комисия занимаваща се с историческите теми, в които всички спорни точки трябва да бъдат изчистени и трябва да се изхвърлят тезите на македонизма.

По думите на журналиста Валери Тодоров Българската държава трябва ясно и категорично да изговори своята позиция и тя трябва да бъде разпознаваема, както и да направим ясно разграничение между политика и история. Тодоров определи България като „най-засегнатата страна от политиката на изземване на исторически факти“.

Сподели
loading...