Валери Симеонов с нов огън срещу Русия и патриарх Кирил! Ето какво каза вицепремиерът на форум за Крим

878

Вицепремиерът Валери Симеонов се включи в дискусията на тема „4 години от окупацията на Крим: има ли изход от мъртвата точка“, организирана от посолството на Украйна в България и от ЕС за външна политика. Той отново коментира скандала с руския патриарх и директно нападна Русия, че може да създава само неприязън.

Надяваме се, че Крим ще се върне в Украйна, каза в началото на дискусията Микола Балтажи, посланик на Украйна в България, който изтъкна, че започва голяма информационна кампания и търсене на съдействие от политици и международни институции.

Балтажи поздрави Ангела Меркел за поемането на поста канцлер на Германия и избирането на новото правителство на страната, и изрази надежда, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна.

Дали може да има промяна в Русия или тя ще продължи да неглижира своите сънародници в чужбина. А те биха могли само да мечтаят за отношението към тях в Крим, посочи още посланикът.

„Трябва да бъдат взети мерки на ниво държави от Европейския съюз и това се случва. Важно е да уточним дали това, което се случи, е правилно. Когато правонарушение трябва да има някакъв вид реакция и санкция“, каза Даниел Смилов, който също участва в дискусията.

„Скромна, поне до момента това, което чувам, са общите констатации на проблема, който е от 4 години. До момента нямаме дискусии и конструктивни предложения. Самият Микола Балтажи е от български произход и е важен в отношенията с нашата общност там. Имахме няколко посещения там. Много бързо сближаване на българската общност имаме там“, коментира Сименов провеждащата се дискусия. 

loading...

„Русия може да създава само неприязън и неприемливо отношение към другите страни. Това не е начин, когато си поканен с уважение и така да се отнасяш“, коментира руския патриарх Кирил  вицепремиерът.

„Не мога да имам коментар за думите си, казани още първия ден. Кирил не показа никакво смирение към жертвите, независимо от каква националност са. Упрекна ни и за исторически манипулации, но това беше пропуснато от медиите“, върна се на скандала от 3 март лидерът на НФСБ. Симеонов каза, че главата на църквата е като втори външен министър на Русия, а в някои моменти се изявява и като първи.

„Става въпрос за промени в Закона за енергетиката. Има два елемента, които трябва да се изяснат. Внесените до момента страдата от сериозна недостатъчност. Не трябва да се бърза. Трябва да се даде сигурност на обществото, че при едни бъдещи сделки интересът ще бъде гарантиран. Нямам информация, че сделката с ЧЕЗ е приключила. Няма приключване на сделката. След като още няма плащане, значи няма сделка“, заяви вицепремиерът за сделката между ЧЕЗ и „Инерком“ на Гинка Върбакова. 

„Обсъждат се тези мерки, които трябва да бъдат взети за язовирите. Звеното е от пет-шест министерства, аз го председателствам. Ще има промени в Закона за водите, те са готови на 70-80%. Днес с министър Петкова и министър Караниколов в Министерския съвет предложиха друго. Ще се създаде това звено, но как ще се финансира, кой ще работи в него, това още не е ясно. Има много дорбе подготвени от ДАТМН текстове, но ще ги разширим още малко“, каза Симеонов по повод на обсъжданията за създаването на специално звено, което да отговаря за язовирите в България.

Сподели
loading...