Известен лекар измамник дърпа конците на фирмите-бушни, в които изгърмя и Веска с 12-те бебета

63

Веска Лучева – жената, която роди 12-тото си бебе на улицата в град Баня, е станала бушон в измамна схема, в основата на която стои лекарят Ненко Василев –  бивш управител на Медицински център „Аврора”, старото ДКЦ „Надежда” в кв. „Гагарин“ в Пловдив. И трите фирми, на които тя е едноличен собственик и съответно длъжник с хиляди лева на данъчните, са създадени от него, сочи справка в ДАКСИ.
 
„Норд Медикъл“ ЕООД е била собственост на „Новум Холдинг Инк“, преди да бъде пробутана на Веска от Баня. Едноличното дружество е сменило няколко адреса: ул. „Цанко Дюстабанов“ 5А, ул. „Ален мак“ 2 (където се помещаваше ДКЦ „Надежда“), а последният адрес е в Сопот, ул. „Г. Попниколов“ 2, където е живяла Лучева, пише „Марица“.
 
От договора за продажба, подписан на 30 ноември 2010 г., е видно, че „Новум Холдинг Инк“, със седалище и адрес на управление Пловдив, ул. „Белград“ 8, е представлявано от изпълнителния директор „Класик ленд енд пропърти България“ ЕООД, което е на същия адрес. То пък се представлява от Николай Кирилов, който е собственик на 100% от капитала на „Норд Медикал“ ЕООД. При сделката, сключена пред нотариус Карамфилка Клявкова, Лучева става купувач на целия капитал от 5000 лв.
 
Другата фирма, която Веска уж управлява – „Пловдив Индустриал“ ЕООД, е била собственост на „Хисар Спа Ризорт“, с първоначален адрес ул. „Белград“ 8, и с едноличен собственик бащата на доктора –  Васил Василев, вече покойник. Тази продажба също е станала на 30 ноември 2010 г., а сделката е изповядана от нотариус Стойко Проданов. Третото прехвърлено еднолично дружество – „Дрогерии мед депо“, със старо име Пловдив Пропъртис Дивелопмънт“, първо е било собственост на „Новум Холдинг Инк“ и свързаната фирма „Ювал Атиас“.
 
Д-р Ненко Василев Василев е роден на 26 юни 1964 г. в Пловдив. Завършил е медицина във ВМИ Пловдив през 1991 г. със специалност „Вътрешни болести“.
 
Името на д-р Василев нашумя преди няколко години, след като персоналът на ДКЦ „Надежда“ напусна заради неполучени с месеци заплати, а лечебното заведение пусна кепенци. После д-р Ненков се ориентира към търговия с медицински принадлежности за хора с увреждания. Разчита основно на партньорство от държавата, която покрива голяма част от средствата за личното оборудване за инвалиди. Покрай това името му лъсна зад серия изобретателни финансови операции, при които прехвърляше задлъжнелите си фирми на безработни хора.
 
Най-напред гръмна случаят със Събко Мулешков от Панагюрище, който на драго сърце извършваше платени услуги на бизнесмени със задължения, между които и д-р Василев. Те прехвърляха заборчлелите си фирми на негово име с цел да избегнат преследването на институциите. Преди няколко години, когато проф. Чирков смяташе да строи в Пловдив частна кардиохирургия, името на д-р Василев цъфна като инвеститор.
 
През 2015 г. докторът завлече с близо 20 хиляди евро турската фирма „Marmara Ortopedi” със седалище в Истанбул, от която е внасял консумативи. След последната огромна поръчка спира да плаща, а тамошният производител се принуди да наеме частен детектив от Пловдив, за да си получи парите. Преди да се стигне до крайната мярка, Василев обещавал, че ще се разплати на вноски, но в същото време се погрижил архивът му да изчезне, издадоха тогава бивши негови служители. Фактурите на „Marmara Ortopedi” обаче показват, че фирмата му „Лев Мигдал Индустрис” ЕООД е купувач на стока за 20 хил. евро.
 
„Лев Мигдал Индустрис” ЕООД е регистрирано в Пловдив на ул. „Белград”. Там са офисът, магазинът и мезонетът на д-р Ненко Василев. Към 2015 г. дружеството бе длъжник на НАП с 283 889 лв. Същото е еднолична собственост на „Новум Холдинг инк” ЕАД, с първоначален адрес също ул. „Белград“8 и собственик Ненко Василев, след което се прехвърля на Ганчо Райчев от Катуница. Последният адрес е в София, бул. „България“ 60, със собственик  Амена Риъл Етстейт Холдингс ЛТД – на остров Сейнт Лусия. „Лев Мигдал Индустрис” ЕООД пък е собственик и на Служба по трудова медицина „Аврора“, която пък е регистрирана в с. Болярци.
 
За 2012 и 2013 г. данъчните са направили 3 запора на дяловете на „Новум Холдинг”, съответно за над половин милион лева. Заради борчовете е поискано фирмата да се обяви в несъстоятелност. От здравния регистър става ясно, че „Лев Мигдал Индустрис” ЕООД е с невалиден сертификат от 5 август 2015 г. „Новум Холдинг” притежава и едноличното „България бизнес венчърс”, също длъжник на НАП, но с 456 840 лв. Негов управител е бил Васил Василев, бащата на д-р Василев, починал през 2013 г. Фамилията има участие и в „Хисар спа ризорт” ООД с мажоритарен собственик израелската Би Джей Си Холдингс.
 
Междувременно д-р Ненко Василев приема и израелско гражданство. Според тамошния му документ за самоличност носи името Аарон Лев. Тази подробност лъсна от Нотариален акт № 5685/2011 г., с който д-р Василев е продал имотите си на ул. „Белград” 8 на Елена Георгиева. Тя пък е пълномощник на друг израелец – Аарон Заку, който представлява „Би Джей Си Холдингс”. Съседи на д-р Василев шушукат, че продажбата е била фиктивна, даже имотът още се водел на името на доктора. Доказателство за това е продажбата на част от имота му на ул.“Белград“ 8, стартирана през 2015 г. от частния съдебен изпълнител Стефан Горчев. Мярката е била заради борч на Василев към Първа инвестиционна банка в размер на 1 млн. лв. Търгът обаче се е провалил.
 

Сподели
loading...