ПОД ЛУПА! Боил Банов разкри защо се руши Ларгото и колко ще струва ремонта (СНИМКИ)

325

Снегът си отиде и показа грозни гледки в идеалния център на София. Една от тях е разпадането на Ларгото, за което алармира „Спаси София“. От там публикуваха снимки на които се виждат счупени плочки, счупен стъклен купол, разпадащи се колони. 

Оказва се, че се министърът на културата Боил Банов е наясно с проблема и вече се е заел да бъде оправен. Пред Би Ти Ви той заяви, че от месеци се занимават с този проблем. „Не е въпрос да подменим една или друга плочка. Чакахме топлото време“, заяви още Банов, като подчерта, че всичко е в гаранция и фирмата ще поправи нередностите без да се плаща допълнително. 

Причината за счупените плочки била отводнителната система, която е вързана с тока, с колелата на куполите, както и от вандалски набези. „Дори и вкъщи да правите ремонт се случват такива неща. Данъкоплатеца няма да се натовари по никакъв начин. Ларгото струва 17 млн. лв. и има 20 години гаранция. 

Банов допълни, че интересът към Ларгото е много голям и всеки ден има заявки за събития, като дори връщат някои, защото програмата е запълнена. По отношение на самия изглед и дали не е прекалено „шарен“, културният министър заяви, че има хора, които казват, че е много добре направено, архитектите които са работили са едни от най-добрите, а с проекта е търсен ефекта на еклектиката. „Водим много чужденци и всички го харесват“, допълни още Банов. 

По повод разрушените къщи на културата и такива, които са пред тотален разпад, Банов заяви, че са частна собственост и зависи от собствениците дали ще ги оправят. „Къщата на Гешов ще бъде реновинара, като и това е частна собственост. Двойната къща също е частна собственост, а собственика сам реши да я възстанови напълно. Човека сам дойде при мен и заяви своето желание, като къщата ще бъде в оригинален вариант“, допълни още Банов. 

Сподели
loading...