ГОРЕЩА ТЕМА! Теменужка Петкова с последна информация за ЧЕЗ! Издаде за личен разговор с Гинка след сделката

642

Темата за ЧЕЗ ескалира и някои хора се опитаха от тази чисто бизнес сделка да направят политически въпрос. Това заяви пред Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова.

„Президентът Радев обяви, че президентът трябва да даде отговор за финансирането на сделката. Но това няма как да стане, тъй като една чешка компания продава своите активи на една частна българска компания. Това е корпоративен въпрос на всяка една от компаниите, които участват, а не е работа на българската държава отговаря за финансирането на сделката“, коментира тя.

„Премиерът Борисов, като един отговорен държавник, потърси контакт с г-жа Върбакова, за да разбере дали българската държава може да влезе в тази сделка“, добави Теменужка Петкова. По думите й с това искане се обръща на 180 градуса обществената позиция за ЧЕЗ.

„За нас е изключително важно българските граждани да бъдат спокойни. Искаме да създадем такива условия, че тези страхове ще бъдат минимизирани и държавата ще има контролно участие в тази сделка“, каза още енергийният министър.

„За нас най-важна е цената, която е свързана с националните ни интереси. Ние трябва да бъдем изключително прецизни, когато взимаме подобни решения, защото срещу тези енергийни дружества текат арбитражи. В момента се извършва анализ на възможността за участие на държавата, докато тече въпросният арбитраж“, допълни тя.

Теменужка Петкова коментира и изказването на Вацлав Пачеш, ръководител на Надзорния съвет на ЧЕЗ, че държавата не иска ЧЕЗ да работи в страната. „Изключително неприятно съм изненада от думите на този господин. Създадени са всички условия за работа на ЧЕЗ. Ние имаме закони и те трябва да се спазват, това не е натиск, а проверка и на трите дружества дали се спазва законодателството на България. Категорично натиск към ЧЕЗ не е имало. Тези дружества са контролирани и това е работа на държавата“, обяви министърът на енергетиката.

loading...

„Три министерства проверяват юридически дали е възможно и как държавата може да влезе в сделката. Анализите на тези министерства ще ни кажат какви варианти има и кой е най-подходящ“, разкри Петкова.

„Г-жа Върбакова познава само мен. Познаваме се от преди 20 години. Познавам я от момента, в който те с мъжа й дойдоха от Пазарджик в София. Тогава аз работих в Министерството на финансите и никога не съм си и помисляла, че ще се занимавам с енергетика. Г-жа Върбакова също не се занимаваше с енергетика“, разкри тя.

„Чухме се, след като скандалът гръмна. Чухме се чисто човешки, защото те се чувстваха виновни за това, че си подавам оставката. Нито правителството, нито премиерът имат каквото и да е участие в тази сделка“, добави енергийният министър.

Сподели
loading...