Външно отвърна на Ердоган за речта му за България и Кърджали: Границите не подлежат на преразглеждане!

37

Министерството на външните работи на България излезе с горещ коментар за думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в които споменава Кърджали.

Публикуваме становището на външното министерство без редакторска намеса:

„По повод коментара на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, споменаващ Кърджали, Министерството на външните работи на Република България отбелязва:

– всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите.

– ако политическата реторика в отделните държави избере по някаква причина да се връща към миналото, то почти винаги може да очертае граници, които се отличават от сегашните.

– в действителност, днешните държавни граници са утвърдени с международни договори, признати от всички държави и не подлежат на съмнение, нито на преразглеждане. България и Република Турция, които се радват на отлични двустранни отношения, не правят изключение от тези договори“.

припомня, че малко след думите на турския президент вицепремиерът на България Валери Симеонов му отвърна и обяви може ли да има прекрояване на границите.

Сподели
loading...