Изплащат милиарди на мъж заради пораснали гърди |

27

Съдът във Филаделфия и изискал от американската компания Johnson & Johnson да изплати осем милиарда долара на Никълъс Мъри като компенсация за страничния ефект от приема на антипсихотично лекарство, съобщава „Ройтерс“.

В своята искова жалба Мъри съобщава, че в детството му е предписан препарат „Риспердал“, който е бил предназначен за предотвратяване на пристъпи на шизофрения и биполярно разстройство. В резултат на приема на лекарството в мъжа се е развила гинекомастия – ендокринно разстройство, което довежда до увеличаване на жлезите на гърдите.

През миналия януари пък бе съобщено, че окръжният съд във Филаделфия е разгледал делото на Тимъти Стъндж срещу фармацевтичната компания Janssen Pharmaceuticals, част от корпорацията Johnson & Johnson.

На 12-годишна възраст на Стъндж, страдащ от синдрома на Турет, е предписан също антипсихотикът „Риспердал“. След приема на лекарството той е развил гинекомастия. За да се отърве от уголемените гърди, мъжът се подложил на операция, след която му останали белези.

През 2015 г. съдът реши, че производителят на лекарства трябва да платят на Стъндж 500 хил. долара. По-късно сумата беше увеличена с 35 хиляди долара заради забавянето на изплащането на обезщетението.

През 2018 г. бе съобщено, че съдилищата във Филаделфия разглеждат искове от повече от 5 хиляди мъже, които страдат от странични ефекти на „Риспердал“.

Превод и редакция

Сподели