Доц. д-р Калоян Давидов: Направили сме над 2000 лазерни операции на увеличена простатна жлеза |

58

По случай 12-годишнината от старта на лазерна хирургия на простатата в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда отделението по урология ще извършва прегледи на простата на преференциална цена от 33 лв. Прегледите включват консултация, ехография на простата и PSA тест за наличие на туморни маркери. Кампанията е насочена към пациенти със заболявания на простатата или със съмнения за такива. Прегледите се извършват всеки работен ден в продължение на 2 седмици – от 21 август до 3 септември 2019 г. между 9 и 12 ч. Пациентите могат да запазят своя час на тел. *5544 и 02/ 403 4000, като уточнят, че се записват за пакет „Кампания скрининг на простата”.

За възможностите и предимствата на лазерната хирургия на простатата разговаряме с доц. д-р Калоян Давидов – началник на отделението по урология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

– Доц. Давидов, защо стартирате профилактична кампания за заболявания на простатата?

– Преди 12 години в нашата болница започнахме да оперираме простата с лазер. Нашият екип е първият в България, който е „пипнал” простата с лазер. Натрупахме огромен опит с годините и спонтанно дойде идеята с тези профилактични прегледи да помогнем на мъжете с някакъв проблем на простатната жлеза. Не са малко и хората с диагностицирано заболяване, които биха искали да разберат състоянието на простатата си и да получат малко повече информация. Трябва да се прави профилактика на простатата, защото това е много важен за качеството на живота и за здравето на мъжа орган. В тази връзка е полезно да обясним на хората какво е съвременното лечение на доброкачествено увеличената простата чрез холмиум импулсен лазер. Използваме случая да сме полезни и на хора със съмнения за рак или с диагностициран рак на простатата. Най-съвременното хирургично поведение за тях е робот-асистираната хирургия със системата Да Винчи. Целта ни далеч не е да предложим хирургия на всеки, който се обърне за преглед при нас. Дори напротив – практиката ни налага да опитваме да предпазим хората от хирургия.

– Какво не знаят обикновено пациентите?

– Битуват всевъзможни легенди за лазери във всякакви цветове, модели и модификации. В нашата болница имаме възможност да провеждаме най-съвременното, ефективно, безопасно и щадящо пациента лечение на доброкачествена простатна хиперплазия – енуклеацията с холмиум лазер. Ще отбележа, че ползването на лазери улеснява значително уролозите и позволява подобни процедури да се извършват дори от специалисти с малък опит. Само че лазерът не е магия, а фокусиран лъч светлина, който носи огромно количество енергия. Лазерът, който ползвам, може да фокусира в една точка енергия от 120 вата.

– Какъв е ефектът на този лъч върху тъкънта?

– Конкретно холмиум импулсният лазер създава микроскопични взривове в мехурчетата вода в тъкънта. Тези малки взривове изпарена вода разделят чисто механично и избутват двата вида тъкан на простатната жлеза – тъканта на доброкачествено увеличената простата и простатната капсула. Насочвайки правилно лазера към точното място, успяваме да отделим доброкачествено увеличената тъкан от простатната капсула, като в същото време от отделената топлина на лазерния лъч кръвоносните съдове на третираното място се запушват и липсва обичайното кървене. Затова наричаме лазерната хирургия безкръвна.

Не е важно какъв лазер се използва, а каква процедура се прави. Например зеленият лазер, който придоби популярност у нас, а в света все по-малко се използва, прогаря дупка (изпарява тъканта) в средата на простатата – където е стеснен пикочният канал от увеличената простатна тъкан. Само че същинската увеличена простата остава. Бързият резултат наистина е впечатляващ, постига се възстановяване на струята, но ефектът е временен. Оставям настрана възможните усложнения. Ето защо хирурзи, направили голям брой процедури със зеления лазер, преминаха към извършване на процедурата, която ние правим, използвайки обаче зеления лазер извън обичайното му предназначение. Така че и зеленият лазер може да постигне енуклеация на увеличената простата, като се използва за източник на енергия. Подчертавам, че цветът на лазера няма значение, а начинът, по който се използва. Това са инструменти, които в опитни ръце вършат много добра работа. Ето защо никога не съм участвал в споровете кой лазер е по-добър. Имах възможността да енуклеирам простата с почти всички видове лазери, а в началото на моята кариера като специализант и млад лекар да го правя и с пръст – един метод от 19-и век. Платформата Да Винчи също може да се ползва за същата операция. В нашата практика вече имаме пет робот-асистирани операции на изключително увеличени простати. Последната тежеше около 450 грама. При този пациент технически беше невъзможно да се използва лазер – не можехме да проникнем обратно по посока на пикочния канал, затова използвахме робота Да Винчи.

– Какви са предимствата лазерните процедури пред отворените операции?

– В дисертационния си труд споменавам, че късният резултат (след 6 месеца) на отворената хирургия и на лазерната хирургия е еквивалентен. Само че лазерите позволиха да се постигне резултат без хирургичен разрез върху тялото и без кръвозагуба. Относно това как пациентът се чувства след лазерна операция също битува един мит от грешно интерпретиране на понятието еднодневна хирургия. Пациентите ме питат: „Ама нали е еднодневна хирургия и на следващия ден ще ми свалите катетъра?” Да, това е възможно в случаите, когато простатата е в обем до 80 куб. см. В моите ръце статистиката е такава. Огромният процент от пациентите ми се разделят с катетъра след 48 часа.

При еднодневната хирургия по света болният бива изписван до 24 часа, но повечето колеги премълчават, че катетърът не се сваля веднага. Във Великобритания например пациентът се изписва с катетър и се насочва към лекарите по местоживеене, които свалят катетъра на втория, третия или четвъртия ден след процедурата.

– Колко трайна е енуклеацията с холмиум лазер?

– Енуклеацията на увеличената простатна тъкан не предполага прогресия на заболяването в бъдеще. Защото не оставяме тъкан, която да се разрасне. Това обаче е проблем при изпаряването със зелен лазер или при прорязването на простатата с тулиев лазер. Оставащата тъкан се е разраствала до тези процедури и нищо не й пречи да се разраства и след тях. Но когато простатата се енуклеира, без значение с какво, остава само простатната капсула и няма такън, която да се разраства. Разбира се, при всеки метод може да настъпят усложнения – стеснение на пикочния канал или риск от незадържане на урина. За щастие това са краткотрайни и временни усложнения, които преминават. При под 1% от случаите се налагат допълнителни оперативни корекции.

– Има ли статистика колко мъже с увеличена простата са се подложили на лазерна процедура при вас и вашия екип за тези 12 години?

– Не разполагаме с точна статистика, но приблизително са над 2000 пациенти. Огромна част от тях имах привилегията да оперирам лично. Процедурата лазерна енуклеация на простатата е доста сложна технически и откакто разполагаме с холмиум лазер моите сътрудници в екипа също правят първите си стъпки в лечението на увеличената простатна жлеза.

Мара КАЛЧЕВА

Сподели