Българин, бедствал на Самотраки: Бяхме като имигранти– спяхме по кафета и палатки |

8

Българите, блокирани почти шест дни на гръцкия остров Самотраки, се прибраха у нас. Последните часове от блокадата на острова бяха белязани от напрежение и агресия между стотиците туристи.
 

За критичната ситуация разказа пред bTV един от потърпевшите – Димитър Чоканов от Варна. 
 
„Бяхме планирали да си тръгнем в понеделник. В неделя разбрахме, че фериботът е счупен и че предприемат някакви мерки за друг. На другия ден ни казаха, че поради лоши метеорологични условия няма да има ферибот. Оттам нататък започна незнанието какво се случва”, разказа Димитър.
 

По думите му не са получили никаква информация от никого, единствено от медиите.
 
Гръцките власти не са знаели нищо.
 
„Първоначално всички приеха с разбиране нещата заради лошото време.
Напрежението започна от цялата липса на информация, натрупването на дните и идването на ферибот, който взе само колите“, обясни Димитър.
 
„С дните се трупаха все повече хора. Накрая бяхме повече от 1300 души”, допълни той.
 
На третия ден той и приятелката му се обадили на телефона за кризисни ситуации, който се получава като съобщение при напускане на страната. Никой не вдигнал. От консулството в Атина били  много любезни, казали, че ще трябва да ги свържат с консулството с Солун, но това така и не станало.
 
„Лично до мен не стигна никаква храна. Хранехме се по заведенията“, разказва Димитър.
 
„Имахме къмпинг принадлежности, можехме да се храним където си поискаме. Бяхме като емигрантски лагер – имаше хора навсякъде. Със спални чували, палатки, по колите и кемперите, по кафетата.
 

Хората бяха много добри и си оставяха кафетата до доста дълго вечерта. Имаше спящи хора вътре, по тоалетните се миеха зъби. Бяхме буквално като емигрантска вълна“, споделя още той.
 
„Пожарът беше черешката на тортата. Вечерта като лумна и пожара, викам: „Край, от тоя остров не мога да си тръгна“, допълва българинът.
 
Той отбеляза, че местните жители сами са си гасили огъня, а на острова е имало само две пожарни. Въпреки това организацията е била добра.
 

Сподели