Израел не пусна US конгресмени с мюсюлмански имена |

10

Израел не допусна посещение на двама конгресмени от Конгреса на САЩ. Това са демократите Рашида Тлаиб и Илхан Омар. Причината за решението са известните пропалестински възгледи на двете дами от Демократическата партия. Двете трябваше да пристигнат през уикенда и да посетят палестински територии.

За решението е „помогнал“ и призивът на американския президент Доналд Тръмп да не бъдат допускани.

Тлаиб е от палестински произход. Въпреки че никога не е живяла в Западния бряг или Ивицата Газа, тя все още има роднини в Западния бряг и масово е възприемана като герой от местните хора, защото е успяла да достигне до най-високите нива на властта в САЩ.

Припомняме, че двете с Омар бяха сред четирите конгресменки с чужд произход, обвинили държавния глава в расизъм. 

Палестинците заклеймиха атаката Тръмп срещу Тлаиб, обвинявайки го в расизъм и изтъквайки, че това още веднъж доказва неговото предубеждение срещу палестинския народ.

Тръмп написа, че жените трябва да се върнат в „съсипаните и изобилстващи от престъпност“ места, от които са дошли в САЩ, пренебрегвайки факта, че всички са американски гражданки, а три от тях, включително Тлаиб, са родени в САЩ. Тръмп също така ги обвини, че са казали „ужасни неща“ за САЩ и обяви, че „мразят Израел“.

Самият Тръмп обвини четирите дами, че мразят САЩ. Също така не спести редовните си критики към партията им, която обвинява в липса на патриотизъм.

Категорично обаче той отхвърля обвиненията в расизъм.

Сподели