Сменят ръководството на НАСА заради плановете на Тръмп да върне САЩ на Луната |

91

Американската космическа агенция НАСА обяви изненадваща смяна в ръководния си екип, свързана с амбициозните планове на президента Доналд Тръмп да върне Съединените щати на Луната най-късно през 2024 година, предаде Ройтерс.

Проектът „Артемис“ или „Артемида“ ще е първият опит човек да стъпи на естествения сателит на Земята след 1972 година, когато е осъществен последният полет от програмата „Аполо“ или „Аполон“.

От поста му на ръководител на дирекцията за пилотирани изследователски мисии в НАСА е отстранен Бил Гърстънмайер. Предполага се, че това е заради множеството очаквани отлагания на различни етапи от програмата „Артемида“ и увеличени разходи. Например ракетата носител на „Боинг“ се очаква да струва 8 милиарда долара, което е с 30% по-скъпо от планираното.

Междувременно в Пасадена, щата Калифорния, се състоя премиера на интерактивно шоу „Аполо 11“. Там бяха двама стъпвали на Луната астронавти. Ето какво каза един от тях – Чарли Дюк: „Чувствах се като у дома! Красиво беше! Като малко дете бях, което отваря подаръците си на Коледа! Забавно беше!!“.

Сподели