Политолог обясни ниските резултати на БСП и “Демократична България“ |

52

Разликата между ГЕРБ и БСП, както и резултатът на „Демократична България“ са изненадите от евроизборите. Това каза зполитологът Даниел Смилов, цитиран от „Фокус“.

По думите му от БСП не са успели да се позиционират като алтернатива на ГЕРБ. Това, което заявиха като алтернатива, бе неприемливо, каза още Смилов, визирайки амбициите за по-тесни връзки с Русия и антиевропейската, по своя характер, кампания. Българите са проевропейски настроени и очакват основните партиите да защитават проевропейски позиции, обясни политологът.

По думите му от „Демократична България“ са направили голяма грешка през парламентарните избори през 2017 г., която и на тези избори е дала своето отражение.

„Явиха се поотделно и тогава не успяха да влязат в българския парламент, разочароваха много от хората, които ги подкрепяха. При „Демократична България“ не става дума за съзнателни грешки в политическата им платформа – тя е приемлива за техните потенциални избиратели – това са хора, убедени в проевропейските идеи. Това, което те искаха да видят, е ефективно политическо представителство“, обясни Смилов.

По думите му с настоящия частичен успех „Демократична България“ има потенциал да върне доверието на избирателите и на следващи избори да вървят нагоре. 

Сподели