ЕС категоричен: 5 години след референдума анексията на Крим не се признава

47

Върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че 5 години след незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Русия, Европейският съюз не признава и продължава да осъжда „това нарушение на международното право“.
 

В изявлението се подчертава, че Съюзът осъжда изграждането на Керченския мост без съгласието на Украйна и отново призовава Русия да освободи задържаните украински моряци в края на ноември.
 
Могерини отбелязва, че положението с правата на човека значително се е влошило и като един от примерите се посочва закриването на медиите на кримските татари и забраната на дейността на Меджлиса.
 
ЕС отново призовава за незабавното освобождаване на Олег Сенцов и на всички, задържани на Кримския полуостров и осъдени в нарушение на международното право.
 
Могерини посочва още, че жителите на Крим са принуждавани да приемат руско гражданство и набирани в руската армия.
 
„Европейският съюз остава ангажиран с пълното прилагане на политиката си на непризнаване, в това число и чрез ограничителни мерки, като призовава отново държавите – членки на ООН, да обмислят подобни действия“, изтъква Върховния представител по външната политика и сигурността.
 
В същото време жителите на Крим и Севастопол тържествено отбелязват петата годишнина от референдума за независимост от Украйна.
 
Празничните мероприятия включват митинги, шествия, концерти и уроци по патриотично възпитание в училищата.
 
Тържествата започнаха още вчера с шествие в Симферопол, което премина от сградата на кримското правителство до площада пред парламента на републиката.
 
В шествието участваха няколко хиляди души, сред които председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, лидерите на парламентарните фракции, ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов и председателят на местния парламент Владимир Константинов.
 
„Пет години отлетяха като един ден. Изминахме труден път, но ако беше необходимо, щяхме да го повторим хиляди пъти“, заяви Аксьонов.
 
Лидерът на партията „Справедлива Русия“ Сергей Миронов предложи 16 март да бъде обявен за национален празник и почивен ден на територията на цяла Русия.
 

Сподели