Еманюел Макрон скастри протестиращите „жълти жилетки“, нарече ги „хора, които искат да…

54

Френският президент Емануел Макрон осъди протестите на движението „жълти жилетки“, наричайки техните участници „хора, които искат да унищожат републиката“ на своята страница в социалната мрежа „Туитър“.

Това, което се случи днес на „Шанз-Елизе“, вече не се нарича манифестация. Това са хора, които искат да унищожат републиката. Всички, които са били там, са замесени в това“, пише президентът. „Искам да вземем силни решения възможно най-скоро, така че това да не се случи отново“, добави той. Главната улица на Париж пострада най-много от действията на вандалите по време на съботните протести. Протестиращите разбиваха прозорците на скъпите магазини, както и павилиони за вестници и закуски. Десетки търговски обекти на Шанз-Елизе са пострадали от анархистите, а ресторантът „Льо Фуке“ е ограбен и подпален. Нападателите са запалили и клон на банка. 11 души бяха ранени в този пожар, включително двама полицаи. Вандалите също изгориха няколко скъпи автомобила. Пожарът е унищожил и патрулен миниван на силите на реда.

По-рано, в Елисейския дворец съобщиха, че на фона на информация за безредиците в Париж, президентът на страната е прекъснал почивката си в ски курорт в Пиренеите, където се е намирал след многодневна обиколка в Африка.

В събота над 32 хиляди души са взели участие в протестните акции на „жълтите жилетки“ във Франция. 17 полицаи и 42 демонстранти са пострадали, около 230 души са задържани. Париж е бил единственият френски град, където е имало сериозни сблъсъци със служители на реда. В други градове, включително Лил, Марсилия, Тулуза, демонстрациите се преминали мирно, почти без инциденти. Съботният протест е 18- ти в историята на движението, което започна преди четири месеца.

Сподели