Срещата на лидерите на САЩ и Китай може да се отложи за юни

64

Президентите на САЩ и КНР Доналд Тръмп и Си Дзинпин може да отложат за юни срещата за подписване на търговското споразумение, тъй като неговата финализация се нуждае от повече време отколкото се очакваше, пише китайският вестник South China Morning Post. Източници на китайското издание отбелязват, че срещата е била планирана за април, но е малко вероятно да се състои тъй като до тогава едва ли двете страни ще успеят да подготвят окончателните договори.

Те имат доста различни мнения по редица въпроси. Вашингтон настоява да се изработи правоохранителен механизъм, който ще позволи да се гарантира, че китайската страна ще изпълнява поетите ангажименти. В четвъртък финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин е признал, че държавните лидери няма да успеят да се срещнат в края на март, защото двете експертни делегации имат нужда от още време за преговори. В началото на декември 2018 година Тръмп и Си се срещнаха „на четири очи“ в Аржентина по време на срещата на Г20 и се договориха в следващите три месеца да се изготвят мерките за сключване на търговското споразумение между САЩ и КНР.

Американският президент заяви, че се е съгласил от първи януари 2019 година да не повишава тарифите от 10% до 25% за китайска продукция на обща стойност от 200 млрд. щатски долара, както бе планирал преди това. Този срок изтече на първи март, но Тръмп изрази готовност да не повишава митата докато преговорите вървят успешно и в правилно според Вашингтон направление.

Сподели