Доклад на ООН предсказва преждевременната смърт на милиони хора по света!

60

ООН разкрива страшни данни за изменението на климата и промените, които предстоят на Земята покрай това. Според тях глобалното затопляне ще удари Арктика, това ще доведе и до други заплахи и може да се стигне до преждевременната смърт на милиони в Азия, Близкия Изток и Африка.

За това се съобщава на официалния сайт на организацията. 

Докладът е подготвен от 250 учени и експерти от 70 страни по света. Те предупреждават, че в бъдеще се очаква да нарастне значително броят на смъртните случаи, предизвикани от глобалното затопляне, замърсяването на питейната вода, устойчивостта на бактериите към противомикробните лекарства. Също така се очаква да се намали плодовитостта на мъжете и жените заради еднокринни нарушения и разстройства на нервната система.

В доклада се отбелязва още, че вече е прекалено късно да се взимат каквито и да е мерки. Дори и да бъдат постигнати целите на Парижкото съглашение, това не би могло да спре покачването на средната температура в Арктика. 

Очаква се към 2050 година тя да се увеличи с 3-5 градуса по Целзий и с около 5-9 през 2080

Това ще доведе до напълно разтапяне на леда в региона и увеличаване на морското равнище. Това температурно увеличение е предвидено от учените заради вече изхвърлените парникови газове и натрупаната от тях топлина в океана. 

Освен това обемите на замръзналите площи, които съдържат милиарди тонове въглерод, ще бъдат намалени с 25 процента. Това ще доведе до още по-голямо затопляне и ще направи невъзможно постигането на целта на Парижкото споразумение за ограничаване на повишаването на температурата в тези райони до 2 градуса по Целзий.

Сподели