Пълна каша ли е новият ITF Тур и защо всички са недоволни от него?

145

Новосъздаденият тур на Международната тенис федерация (ITF) имаше за цел да осигури по-добър стандарт на живот на играчите и да намали разходите на турнирите от по-ниските рангове. На хартия, идеята бе брилянтна и бе приветствана от мнозина. Реално обаче засега отзивите са гняв и нерви.

За първи път тази година се ползва новата ранкинг система на ITF. Точки за ранглистата на WTA се присъждат само в турнирите с поне 25 000 долара награден фонд, а при мъжете АТР дава точки за заключителните кръгове на тези турнири, докато всичките фази носят точки за новата класация на ITF. Квалификациите за турнирите от сериите “Чалънджър” пък също носят точки и за двете ранглисти – на АТР и ITF. Играчите могат да ползват ITF ранкинга си, за да участват в професионални турнири.

Сред играчите обаче нараства недоволство, защото практически за тях е по-трудно да се вредят в даден турнир, в сравнение с миналия сезон. От това потвърпевш стана и Димитър Кузманов, който загуби шанса да се включи в първия за годината турнир от “Големия шлем” Australian Open, но иначе бе 4-и в новата ранглиста на ITF. Другата негативна за играчите промяна е, че в турнирите участват по-малко състезатели и съответно става по-трудно да се класираш за тях, а “уайлд кард” е равносилна на злато.

Вицепрезидентът на Германската тенис федерация Дирк Хордорф е сред най-яростните противници на новата система. “Всеки ден стотици играчи ми благодарят за подкрепата, защото напълно споделят позицията ми. За мен няма съмнение, че всички играчи страдат от новите правила и не ги харесват. Получил съм 200 съобщения от играчи за проблемите им. Като се ограничава броят на участници на турнирите, се лишават много играчи от възможността да стигнат до тях. Квалификационните места също са по-малко, а най-лошо е, когато даден играч пътува голямо разстояние (плащайки си сам пътните разходи) за някой турнир, но не получава шанс да се включи в него”, каза Хордорф пред специализирания сайт UbiTennis.

Сред положителните черти на реформата е, че се дава шанс на младежите и девойките по-рано да пробият в професионалните турнири. Естествено, ако натрупат достатъчно точки за ранглистата на ITF.

“За играчите от топ 50 на ранглистата на ITF може би ще е по-лесно да получават “уайлд кард” за професионалните турнири или направо да участват в тях, ако някой по-напред се откаже. Добрата страна на реформата е, че се скъсява пътят между юношеските турнири и професионалния тенис. Но се окуражават децата, които възможно най-рано навлизат в юношеската тенис система, а колкото по-късно го направи някой, толкова по-трудно ще му е след това. Това трябва да се промени”, обяснява още Хордорф.

Изпълнителният директор на АТР Тура Крис Кърмод обяви наскоро, че организацията е искала да присъжда АТР точки за турнири от всички най-ниски нива, но ITF просто не ги е искала в по-долните рангове турнири. Мнозина играчи, специалисти, фенове и журналисти започват да смятат, че целта на ITF е да се конкурира директно с АТР, а не да подпомага израстването на младите тенисисти.

Премахване на ITF Тура едва ли ще има, защото концепцията е изградена след дълго време работа, а и ще бъде ПР трагедия за федерацията. Самият Хордорф има идеи за четири основни промени, които биха подобрили въпросия ITF тур:

1. Увеличаване на схемата на квалификациите до поне 64-ма участници.
2. Премахване на таксите за участие в турнирите, за да се облекчат финансово играчите
3. Премахване на събирането на данни (резултати, статистика) за турнирите от ниските рангове, за да се ограничи заплахата от “черно тото”
4. Премахване на двете ранкинг системи и връщането на една-единствена.

Най-рано каквито и да е промени в ITF Тура могат да бъдат гласувани на Годишната асамблея на борда на ITF в края на септември в Португалия. Дотогава играчите трябва да се съобразяват с новата система, а от ITF са обещали да се постараят повече с рекламата на новия тур и новия начин на точкуване.

Сподели