Емисари на Цветан Василев се опитват да създадат скандал!

109

От дни в медийното пространство циркулира информация за заведена искова молба за дело срещу група физически и юридически лица в щата Ню Йорк, САЩ. От анонимно разпространената и удобно преведена молба, състояща се от 170 страници, най-общо се разбира, че според собствениците на фирма „Еър Пропърти Девелопмънт“ дружеството е разполагало с около 100 млн. лв. в сметка в покойната вече КТБ и към момента на затварянето на банката, по неясен път са преминали под контрола на ПИБ, а после с тях политици и бизнесмени са покрили задълженията си в КТБ. Искът е заведен срещу един куп хора и компании и дори самата БНБ.

В публикацията ни „Мними инвеститори се опитват да създадат измислен скандал за 65 млн. долара“ ние без да претендираме, че сме разследващи журналисти като колегите ни от други сайтове, решихме да проверим твърденията на въпросните жалещи се мними инвеститори, като направихме справка в Търговския регистър за въпросната фирма Еър Пропърти Девелопмънт.

Оттам веднага установихме, че всъщност парите нито са изчезнали, нито са били задигнати от кого и да било. Собствениците на фирма Еър Пропърти Девелопмънт са се опитали да измамят с кредити няколко банки, като са учредявани ипотеки над имоти на фирмата и са обещавали, че с американски инвестиции ще реализира голям проект за над 400 млн. евро край Балчик.
 

След като са прибрали парите, фирмата е подала искане за обявяване в несъстоятелност, защото не можела да си плаща задълженията. Това се случва по-малко от година след като тя е била създадена. А нейният създател е именно една от фирмите, които са подали исковата молбата – Ол Сийз Пропърти 2. В подадената молба от Еър Пропърти Девелопмънт за обявяване в несъстоятелност, съвсем ясно е записано, че фирмата има кредити към 3 банки – Корпоративна търговска банка, Първа инвестиционна банка и УниКредит Булбанк.

Също така е посочено, че едва след като се покрият задълженията на дружеството към банките, както е и предвидено в закона, ще се покрият тези на Ол Сийз Пропърти 2. След продажбата на ипотекираните имоти средствата са постъпили в сметка на масата на несъстоятелността на дружеството и оттам са били изплатени на съответните банки.
В цялата тази схема обаче стърчат мустаците на Цветан Василев.

Въпреки че Еър Пропърти Девелопмънт работи с няколко банки, основните сметки на дружеството са били в Корпоративна търговска банка. Ето защо може да се очаква, че именно банката на Василев би трябвало първа да се усъмни във финансовите действия на компанията и първа да реагира. Това поражда съмнение дали тази схема не е била покровителствана именно от Цветан Василев и дали той не е бил и митичният американски инвеститор – краен получател на средствата. Тъй като сметките на Еър Пропърти Девелопмънт са били в КТБ, то е твърде възможно Василев да е потривал ръце, за да задигне всички събрани средства от масата на несъстоятелността, но поради злощастната съдба на банката да не е имал време да стори това.

Ръката на Цветан Василев в този импровизиран скандал се вижда и през медиите, които започнаха да тиражират ударно информацията. Всички глашатаи на банкера беглец се включиха в пропагандата и дори самият Василев коментира казуса в предаването на Люба Кулезич, а самата тя е сред най-ревностните негови бранители в медиите.

Към глашатаите трябва да добавим и сайта Афера, който системно препечатва позициите на Василев през последните 2 години, сайта Фрогнюз, който винаги е коментирал случващото се с КТБ и винаги в полза на банкера и разбира се личния блогър на Цветан Василев – Мирослав Иванов. Иванов се опита да прокара сюжета на тази история още преди няколко години като по странен начин се сдоби с информация по случая и го описа в блога си. Трябва да припомним, че Мирослав Иванов и Огнян Стефанов – собственик на сайта ФрогНюз, бяха сред малкото хора, които Цветан Василев е приемал с охота в своя кабинет.

За Огнян Стефанов един от свидетелите по делото за КТБ казва пред разследващите: „Относно Огнян Стефанов от информацията, която имам от Юлия, разбирам, че са му давани пари и на ръка. Съответно суми в размер на 100 000 хиляди лева, получени на 06.08.201З г. и сума в размер на 150 000 хиляди лева – на 18.03.2014 г. Сумите са му предадени на касата, на бул. „Цар Борис“ в касата на шестия етаж от Юлия Илиева.“

За блогъра Мирослав Иванов свидетелства касиерката Юлия Илиева: „Няколко пъти съм давала пари на ръка на Лазов за лице на име Мирослав Иванов, за който също по-късно разбрах, че е журналист. Сумите бяха в порядъка около 10 – 15 хиляди лева.“
За да поддържат фиаското с въпросното искане за дело може да очакваме, че Василев ще включи и още от неговите марионетки. Въпреки тези манипулации, фактите са ясни и едва ли ще успеят да заблудят някой.
 

Сподели