Покъртителен разказ: Нарекоха ме ку*ва, защото си свалих хиджаба (СНИМКИ)

84

Бивша студентка, учила в чужбина, която отхвърлила исляма, разкри, че получава смъртни заплахи за това, че загърбила религията, а стотици други жени живеят в постоянен страх. Зара Кай, която се преместила в Мелбърн през 2012 година, за да продължи да учи информационни технологии и инженерство, се отказала от мюсюлманската вяра, след като осъзнала, че религията, с която била възпитана, е враждебна към жените и хомосексуалистите, съобщава „Дейли Мейл“.
 
26-годишната жена, която е израснала в Танзания, е основателка на групата за подкрепа „Хиджаби без вяра“. По думите ѝ, в Австралия има стотици бивши мюсюлманки, които живеят в страх да не бъдат отхвърлени, нападнати и дори убити.
 

 

„Вероотстъпничеството се наказва със смърт в 13 държави. Или ислям или смърт“, споделя тя с последователите си в Инстаграм. Зара е подела кампания за подкрепа на хора като нея, след като саудитската тийнейджърка Рахаф Мохамед ал Кунин получи убежище в Канада, като преди това избяга в Тайланд от страх, че ще бъде убита заради отхвърлянето на исляма.
 

Зара за пръв път захвърлила религиозното облекло като 18-годишна студентка в Малайзия, когато осъзнала, че то вече не я представя като човека, който всъщност е.

 
„След като за пръв път си свалих шала и публикувах снимка, бях нападната. Казаха ми, че съм ку*ва. Наричаха ме с обидни думи, защото не носех шала. Това беше просто моята коса и ми казваха, че ако ме изнасилят, вината ще е моя, защото не нося шал“, разказва тя.
 
Нейната борба за отхвърлянето на исляма продължава в Мелбърн, където тя продължава образованието си. Миналата година взела австралийско гражданство, а сега е сред изявените критици на исляма и законите на шериата.
 

„За мен хиджабът е форма на патриархалност и потисничество. Това не означава, че всяка жена, която видя с хиджаб, е потисната. Това просто означава, че това да се покриваш е символ на потисничеството“, заявява Зара.

Превод и редакция  
 

Сподели