Лоши новини за намушкания кмет на Гданск

103

Критично е състоянието на кмета на полския пристанищен град Гданск Павел Адамович, който вчера бе нападнат и намушкан с нож по време на национален благотворителен концерт, предаде ДПА.

„Пациентът е жив, но състоянието му е много, много сериозно“, каза днес доктор Томаш Стефаняк от Университетската болница в града след прекараната от кмета 5-часова животоспасяваща операция. Преди това му бе оказана първа помощ на място върху сцената от пристигналия спешен медицински екип. Според лекаря Адамович е получил травми на сърцето, диафрагмата и органите в коремната област. Пред болницата се е извила опашка от доброволци, които искат да дарят кръв, след като бе съобщено, че пострадалият се нуждае от много кръв в борбата за спасяване на живота му. Адамович е популярен лидер на града – негов несменяем кмет вече над 20 години.

Главният лекар на Гданското воеводство Йежи Карпински каза, че пациентът е на командно дишане и добави, че „прогнозата за живота и здравето му е несигурна“ заради голямата загуба на кръв, предизвикала кислороден глад на цялото тяло. Според него обаче 53-годишният Адамович е „сравнително млад човек без здравни проблеми“ и това дава надежда, че ще се справи и състоянието му ще се нормализира. Ситуацията ще се изясни в следващите 20-ина часа, каза Карпински.

Нападателят, според съобщенията, е успял да проникне до сцената, използвайки журналистическа карта. Той е 27-годишен криминално проявен мъж, неотдавна излязъл от затвора, където е излежал 5-годишна присъда за банков обир, отбелязва ДПА. Той бе задържан от охраната веднага след престъплението, извършено пред очите на стотици хора, а после бе предаден на полицията. Самият той след деянието си каза, че го е извършил за отмъщение на бившата управляваща партия „Гражданска платформа“ – сега в опозиция, защото по време на нейното управление е бил „несправедливо“ обвинен и осъден. Адамович бе избиран няколко пъти за кмет от тази партия, чийто член бе до 2015 г., но последния път се кандидатира като независим.
Нападението срещу кмета бе осъдено от всички политически и обществени сили в страната.

Днес полската полиция задържа и 41-годишен мъж, който разпространил в Туитър заплахи към кметовете на други два големи полски града – Познан и Вроцлав. Той ще бъде съден за разпалване на ненавист. Двамата кметове „ще станат жертви на своя ляв и безбожен подход към длъжностите си“, е написал задържаният в социалните мрежи.

Сподели