Кирил Домусчиев: Нямам личен конфликт с Валентин Златев, но той се опитва да притиска КРИБ

122

Нямам личен конфликт с Валентин Златев. Той се опитва да натиска КРИБ и да казва, че напуска организацията. Не мога заради интересите на един човек да ощетя интересите на хиляди фирми. Може да ми е много симпатичен, но в крайна сметка ролята на КРИБ не е да защити интересите на един единствен човек. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в ефира на bTV.

„Националният съвет за тристранно сътрудничество поискахме този закон, за който дълго време алармираме тези, които го създадоха с Българска петролна и газова асоциация, да проведем диалог, за да не пострада индустрията, която е 25% от БВП“, добави той.

„Още лятото, когато законът бе подготвен и с активното лобиране на Валентин Златев тръгна да се прокарва, КРИБ излезе с остра позиция срещу конкретни текстове в закона, които засягат наши членове. В нашата зала в офиса на КРИБ проведохме редица срещи, на които бяха Валентин Златев и изпълнителният директор Андрей Делчев и всички заинтересовани страни – земеделци, минно-геоложка камара, металурзи и всички, на които може да навреди въпросният закон. Земеделците ги изключихме от този закон, но за останалите остана обещанието, че ще се вземат мерки. Това бяха обясненията на Златев, за което имаме записи и това не може да бъде оспорено“, заяви Домусчиев.

„В продължение на тези месеци неколкократно на управителния съвет сме отправяли въпроси какво става със закона и многократно призовавахме Българската петролна и газова асоция за някакво действие. В крайна сметка, въпреки че са провеждани срещи, не се стигна до нищо – просто една арогантност и едно непонятно за мен отношение. За мен не е нормално да няма диалог, а да има монолог и един закон да се прокарва от един човек. КРИБ си замълча деликатно и се надявахме да се направят съответните корекции. Преди Нова година бе повдигнат много остро въпросът и в крайна сметка ръководство на КРИБ и председатели на организациите проведоха срещи с финансовия и икономическия министър. Реши се законът да бъде спрян, докато проблемите не бъдат изчистени“, уточни председателят на КРИБ.

Домусчиев даде и елементарни примерни, за да може всеки да разбере неговата теория. „Представете си една модернизирана мина с голяма техника и голям процент от БВП. Представете си как тези машини излизат от мината и отиват на 10-15 км до бензиностанцията на Вальо Златев. Първо – това са извънгабаритни машини. Кой ще поправи потрошените пътища? Знаете също, че това са райони с лоша инфраструктура. В крайна сметка самите асоциации няма да могат да обслужат машините. Как да стане това нещо? Тези индустрии, които са 25% от БВП, щяха да понесат големи загуби и да имат проблеми. Така ние взехме мерки и спряхме закона и позицията ни продължава да е същата. Законът трябва да претърпи съответните корекции и да са подкрепени исканията на българската индустрия“, добави той.

„Човекът, който водеше разговорите и криеше, че има проблеми, е Валентин Златев. КРИБ не може да защитава интересите на един човек, тя защитава българския бизнес. Опитахме се да бъдем толерантни, да се направят поправките в закона за горивата. Но това не стана, значи трябва да вземем мерки“, заяви още Кирил Домусчиев.

Той коментира и цените на тока: „За щастие фалирали предприятия заради високата цена на тока няма, но има фирми, които са си намалили производството и сигурно ще чакат по-добри цени, за да могат да произвеждат. Със сигурност цените на тока надминаха борсите в съседни държави и това по никакъв начин не се контролира, не се взимат мерки. Всичко е пълна порнография в сектор енергетика. Прогнозата ми е, че до края на март цената на тока ще е висока и от април, когато ще се обсъждат мерки, които предложихме, може да падне.“

Кирил Домусчиев коментира и апартамента на Владимир Горанов:х „Владимир Горанов със сигурност не е купувал апартамент с нас, не е водил преговори и този апартамент дълго време беше празен. Кой му го е дал под наем, с какви пари го е купил, не мога да кажа. Познавам Горанов, той е един много интеригентен, млад финансист и това е един от най-добрите финансови министри, които България е имала от години и резултатите го доказват.“

Сподели