ПРОГНОЗА: Нова година – по къс ръкав, забравете за снега. Проф. Рачев разкри какво ще е времето по празниците

324

Замърсяването на въздуха е типично явление за всички български градове в котловините, а дори и в в равнините. Не виждам това да се промени в следващите 10 години. Песимист съм. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев на въпрос за мръсния въздух в София.

„Причините са рязкото поскъпване на газта, на тока, хората все повече ще предпочитат твърдото гориво“, категоричен е той.

„Единствените екологични горива – газта и тока, са много скъпи. София се отърва от доста промишленост, отоплението на твърдо гориво и автомобилите са основният причинител на замърсяването“, коментира професорът.

Той разкри и какво време ни очаква през следващите дни. „Днес, утре и в събота ни очаква хубаво време, с повече слънце. Вятърът ще стихне“ разкри Георги Рачев и добави: „След това започва един пренос от Запад на Изток. Ще започне дъжд, дъжд със сняг и накрая само сняг. Така до вторник. От вторник до 17 декември пак ще бъде хубаво времето.“

„На Бъдни вечер ще бъде -1 градус посред нощ. Предишните дни ще вали и ако се задържи по-студено, може и да остане малко сняг на по-високите места. В планините ще си има сняг“, уточни климатологът.

„На Коледа ще има слаби валежи в Югозападна България. Очакванията са за малко дъжд с високи за декември температури“, добави той.

„На 1 януари на обяд ще бъде много топло време – от порядъка на 7-8 градуса. За Нова година ще бъде сухо и топло време, поне това, което виждаме до този момент“, добави проф. Рачев. Той се пошегува, че в Гърция ще бъде 17-18 градуса и там хората ще могат да се разхождат по потници. „В България може с някоя камизолка да излезем“, пошегува се професорът.

Сподели