Руски генерал призна: Нашата ПРО „Мъртвата ръка“ ще е безполезна пред новите ракети на САЩ в Европа

574

Бившият началник на Главния щаб на Ракетните войски със стратегическо предназначение (1994-1996) генерал-полковник Виктор Есин обясни защо руската система за автоматичен ядрен удар „Периметър“ може да се окаже безполезна в случай на военен конфликт.

Според Есин, тази система, известна на Запад като Dead Hand – „Мъртвата ръка“, може да изгуби своята ефективност след излизането на САЩ на договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег на действие. В момента, отбелязва той, системата функционира и е преминала модернизиране. „Но когато тя сработи, ние ще имаме вече много малко средства – ние ще можем да изстреляме само ракетите, които оцелеят след първия удар на агресора“, смята Есин. 

САЩ могат да постигнат това, ако разположат в Европа ракети със среден обсег, които нарушават въпросния договор. С помощта на тези ракети те могат да унищожат основната част на ракетните средства в европейската част на Русия, а останалите да бъдат прихванати по време на полет, посредством ПРО, отбелязва той. 

Есин подчертава, че в при създателите се условия Русия ще трябва да преразгледа военната си доктрина и в ускорен режим да произвежда ракети със среден обсег. Според него, при тези малки срокове това може да стане на базата на тристрепенната ракета „Ярс“. 

„Честно казано, с ефективен отговор на американските ракети със среден обсег в Европа засега ние не разполагаме. Ако САЩ започнат разгръщането в Европа на свои ракети, ние няма да можем да направим нищо друго, освен да се откажем от доктрината за ответен удар и да преминем към доктрината на изпреварващ удар“, заяви Есин. 

При това той смята, че Русия трябва да заложи на развитието на хиперзвуковото оръжие, с отговор на което Западът все още не разполага.  

„Най-важното, според мен, е увеличаването на хиперзвуковите средства, за да може моментално да се отговори на противника. Колкото по-страшно е оръжието, с което разполагаш, толкова е по-малка вероятността от военен конфликт“, смята Есин. 

Сподели