Ексклузивно! Цацаров прати на Инспектората на ВСС скандалния председател на ССБ Атанасов

97

Повече от четири месеца съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд (СГС) не е изготвил мотивите по оправдателната присъда на депутата от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова. Това става ясно от информация на прокуратурата, с която се съобщава, че главният прокурор е подал сигнал до Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС) за нарушаване на чл. 308 от НПК, пише „Правен свят“.

Депутатката от БСП беше оправдана от Атанасов, който е председател на Съюза на съдиите в България (ССБ), на 26 юни т.г. „На 29.06.2018 г. Софийска градска прокуратура е протестирала тази присъда, с искане за отмяна и постановяване на нова, осъдителна присъда, с налагане на предвиденото в закона наказание от въззивния съд“, посочват от държавното обвинение. Действията на Атанасов се явяват пречка пред обвинението да продължи търсенето на наказателна отговорност от червения депутат на следващата съдебна инстанция.

Справка на сайта на съдийската огранизация показа, че докато Атанас Атанасов, като съдия в СГС, бави изписването на мотивите по дело срещу действащ депутат, макар и от опозицията, то като председател на Управителния съвет на ССБ, магистратът се е подписал като автор на близо десет позиции, декларации и становища по всевъзможни въпроси, които нямат пряко отношение към изпълнението на основното му задължение на наказателен съдия.  

Атанасов се оказва втори председател на Съюза на съдиите в България, който е уличен в нарушение на сроковете за изписване на мотиви по дела. Бившият председател на ССБ Мирослава Тодорова вече бе наказвана, след като се установи, че системно не е изписвала мотивите по решавани от нея съдебни дела.
Тази седмица се разбра, че макар и да не е изписал мотивите по вече решени дела, Атанас Атанасов е командирован в по-горна съдебна инстанция. 

Хронология на обвинението и делото срещу Светла Бъчварова-Пиралкова
 
На 12 април 2016 г. Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в СГС срещу народния представител от парламентарната група  „БСП за България“ – Светла Бъчварова-Пиралкова за това, че на 13.08.2009 г., като Председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия /ССА/ е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда  за   академията  –  в размер на 1 326 671,36 лв. и случаят е особено тежък – престъпление  по чл. 220  ал.2 във вр. с ал.1 от НК. 
 
На 21.03.2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител. Същият ден Светла Бъчварова – Пиралкова е дала съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу нея. На 25.03.2016 г. е привлечена като обвиняема и й е взета мярка за неотклонение „Подписка“. 
 
Според обвинителния акт, в периода от 04.07.2008 г. до 28.06.2011г. Светла Бъчварова – Пиралкова е била Председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия. Със заповед от 21.07.2009 г. министърът на земеделието и храните е предоставил на Селскостопанската академия за ползване 9 726,224 дка земеделски земи, намиращи се в землището на с. Стражица и с. Карвуна. На 07.08.2009 г. в Селскостопанската академия е постъпило заявление от „Литекс Комерс“ АД,  представлявано от Гриша Ганчев, за сключване на договор за съвместна дейност със ССА, с предоставяне на площите в с. Стражица и в с. Карвуна. Без да е взето решение от Управителния съвет на ССА, на 13.08.2009 г. Светла Бъчварова – Пиралкова, в качеството си на Председател на Управителния съвет на организацията е сключила договор за съвместна научно изследователска и опитно – производителна дейност върху тази земеделска земя с „Литекс Комерс“ АД. Договорът е сключен за срок от 10 години, като „Литекс Комерс“ АД е следвало да заплаща на ССА 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар. Агротехническите и икономическите експертизи, възложени от Софийска градска прокуратура са доказали, че в същия период от време арендната цена за районите, в които се намирала предоставената на „Литекс Комерс“ АД земеделска земя е от 70 до 80 лева. При реална базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726,224 дка, сумата като приход за ССА би могла да бъде в размер на 680 835,68 лв. 
 
В резултат  на сключения неизгоден договор от Светла Бъчварова – Пиралкова, на Селскостопанската академия е причинена вреда в размер на 1 326 671,36 лева. В хода на разследването са били  разпитани 26 свидетели, 4 вещи лица са изготвили назначените експертизи.
 
След внасяне на обвинителния акт, с разпореждане на съдията-докладчик от 13.06.2016 г. делото е върнато на СГП. Протестът срещу разпореждането за връщане не е уважен от АС София и нов обвинителен акт е внесен на 22.07.2016 г. Първото съдебно заседание е проведено на 26.10.2016 г., а на 26.06.2018 е постановена оправдателна присъда, която е протестирана още на 29.06.2018 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Сподели